Boomparken voor Osdorp

Nieuws
Boompark in Osdorp.
Boompark in Osdorp. (Foto: Tammy van Nerum)

NIEUW-WEST - Stichting De Gezonde Stad en stadsdeel Nieuw-West slaan de handen ineen om Osdorp te transformeren in een groen paradijs met het project Boomparken voor Osdorp. Dit initiatief roept bewoners op om een kaal boomperkje om te toveren tot een gezellig en groen boompark, waar buurtbewoners kunnen tuinieren en samenkomen. Door het vergroenen van deze perken wordt niet alleen een parkgevoel gecreëerd, maar wordt ook bijgedragen aan de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de stad.

Met het oog op het welzijn van de stad en haar bewoners biedt Stichting De Gezonde Stad 75 gelukkige bewoners van Osdorp de mogelijkheid om hun eigen boompark aan te vragen. Zij zal de aanleg van de boomparken verzorgen, en de eerste planten worden als geschenk aan de deelnemers gegeven. Het aanvragen is eenvoudig en kosteloos.

“Wie wil er nu niet een groen en kleurrijk boompark voor de deur?” zegt een woordvoerder van Stichting De Gezonde Stad. “Door een kaal boomperkje te transformeren in een boompark, krijgt de straat een levendige uitstraling en worden buurtbewoners aangemoedigd om samen te komen en te genieten van een groene omgeving. Bovendien dragen deze boomparken bij aan het opvangen van overtollig water tijdens hevige regenval en bieden ze een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten door het planten van extra bloemen.”

Om te controleren of een boom geschikt is, heeft Stichting De Gezonde Stad een checklist opgesteld. Bewoners worden aangemoedigd om te kijken of zij aan de volgende criteria voldoen:
- Woonachtig in Osdorp
- De boom bevindt zich in een boomspiegel met voldoende ruimte zonder zichtbare wortels
- De grond rondom de boom bestaat uit zand of aarde, niet uit grove kiezels of een rooster
- De boom staat op minstens 0,5 meter afstand van een parkeervak
- De boom is ouder dan ongeveer 5 jaar, zonder een monumentale status te hebben bereikt

De Gezonde Stad en stadsdeel Nieuw-West zullen alle aanmeldingen beoordelen en geschikte boomperken selecteren. Na de zomer zullen de geselecteerde boomparken in het plantseizoen (september/oktober) worden aangelegd, zodat de planten goed kunnen wortelen en buurtbewoners in het voorjaar kunnen genieten van hun eigen boompark.

Aanmelden kan via degezondestad.org/boomparkenosdorp.