Pride Pelgrimage langs kerken vanaf Monnickendam tot en met Dominicus

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

REGIO - Pride is ook voor gelovige LHBTI’ers een feest, ieder jaar. Zij doen dit met een Pride Pelgrimage. Voor het eerst gaat deze niet alleen langs bij kerken die bij de protestantse kerk horen, maar ook bij twee rooms-katholieke parochies, een korps (afdeling) van het Leger des Heils en basisgemeente Dominicus. Wielie Elhorst, LHBTI-predikant in Amsterdam en een van de pelgrimleiders: “We zijn erg blij met deze uitbreiding. Inclusiviteit is een zaak van alle kerken.”

Leden van het team Pride kerkdienst organiseren de Pride Pelgrimage en kozen voor zowel de dienst als de pelgrimage het thema ‘WeAreIncluded’. In een deel van de kerken is inclusiviteit voor LHBTI’ers een feit, soms al jarenlang. LHBTI’ers worden gelijkwaardig behandeld en kunnen volop participeren. De Pride Pelgrimage wil dankbaarheid uitdrukken voor wat bereikt is. Daarnaast wil de Pride Pelgrimage kerken en geloofsgemeenschappen die nog niet zover zijn, evenzeer aanmoedigen stappen te zetten naar meer inclusiviteit.

Dankbaarheid 

“De nadruk ligt op de dankbaarheid. Nagenoeg alle kerken die we op de route Monnickendam-Amsterdam hebben uitgenodigd hun deuren open te zetten, hebben enthousiast hun medewerking toegezegd, vertelt Alexander Noordijk, mede-organisator van de Pride Pelgrimage en predikant van de Grote Kerk in Monnickendam, waar de Pride Pelgrimage start.

Tijdens vorige edities van de Pride Pelgrimage deden alleen kerken mee die tot de protestantse kerk behoorden. Dit keer behoren vier van de tien kerken tot een andere kerkelijke denominatie: twee rooms-katholieke parochies, een korps (afdeling) van het Leger des Heils en de onafhankelijke basisgemeente Dominicus. Wielie Elhorst: “Inclusiviteit is een zaak van alle kerken. Juist lokale kerken weten dat inclusiviteit een zaak is van alle kerken, want daar begint niet zelden de verandering.”

Vrijdag 21 start de pelgrimage om 8.30 uur in de Grote Kerk in Monnickendam. Het slot is zaterdag 22 juli om 10.30 uur in de Dominicus in Amsterdam. Vandaar sluit de Pride Pelgrimage aan bij de Pride Walk op de Dam om 12.00 uur.