Hondenbezitters moeten voortaan zwerfvuil prikken

Nieuws
Jorine aan het oefenen, de hond uitlaten en zwerfvuil prikken tegelijk. Het kan!
Jorine aan het oefenen, de hond uitlaten en zwerfvuil prikken tegelijk. Het kan! (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Vanaf tweede paasdag moeten hondenbezitters tijdens hun uitlaatrondje voortaan zwerfvuil prikken. Het VuilnisOproer Nieuw-West maakt een rondgang met stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol en hondenbezitter Jorine van Hooijdonk.

Nazmi: “Het idee is ooit ontstaan nadat de hondenbelasting in Amsterdam werd afgeschaft in 2016. Het idee was dat hondenbezitters beter de hondenbelasting in ‘natura’ konden voldoen en dat is weer actueel geworden nu zwerfafval weer bij het stadsdeelbestuur prioriteit heeft.”

Sloterstrand

Ook Jorine die dagelijks haar hond uitlaat bij het Sloterstrand realiseert zich dat al langer gesproken werd over ‘opruimplicht’ bij het uitlaten van haar hond. Jorine: “Maar dat het ook nu wordt ingevoerd en gehandhaafd, was mij ontschoten.” Het gelijktijdig vasthouden van hondenriem, prikstok en afvalring blijkt toch ook niet zo eenvoudig. Jorine: “Ik ben echt even deze week gaan oefenen. Inderdaad is het lastiger dan je in eerste instantie denkt, maar oefening baart kunst en een schoon hondenwandelpad maakt veel goed.”

Stadsdeelmaatregel

Om de overgang naar deze nieuwe stadsdeelmaatregel te vereenvoudigen, deelt het stadsdeel Nieuw-West in samenwerking met het VuilnisOproer Nieuw-west tijdens een buitengewone openstelling van het Tuinstadhuis (Plein ‘40-’45) op tweede paasdag van 10.00 uur tot 10.30 uur afvalringen en afvalgrijpers gratis uit aan hondenbezitters. Uiteraard wel de hond meenemen. Voor meer informatie: vuilnisoproer.nl. Reageren kan via vuilnisoproer@gmail.com.