Leerlingen Damstede Lyceum in race voor Shell Eco Marathon

Algemeen
Het voltallige team van Damstede Racing.
Het voltallige team van Damstede Racing. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Al vijf jaar stond hij daar ongebruikt, ergens in het pand van het Damstede Lyceum in Amsterdam-Noord. In de loop der tijd zijn sommige onderdelen zoekgeraakt. “Zo is de gehele bodemplaat bijvoorbeeld compleet verdwenen. Hoe kan dat nou?” vraagt Jari Brits zich hardop af. “Klein is zoiets niet!” Jari is een van de acht teamleden die volgend jaar april willen deelnemen aan de Shell Eco Marathon. 

door Wendy Ruittemanz

Voorgangers van hun school hebben vijf jaar geleden ook hieraan deelgenomen. Met de door hun gebruikte waterstofauto, waar momenteel dus nog van alles aan ontbreekt en aan mankeert, gaat het team aan de slag. Dit voltallige team bestaat uit Laura Bookelman, Wadeke Tieleman, Kyrollos Rizk, Lennaert Sih, Amy van Loggem, Maas de Vries, Kamiel van Ophem en Jari Brits. Zij volgen allen het Technasium bij het Damstede Lyceum. Bij deze onderwijsvorm staat onderzoek en ontwerpen centraal, waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Voor hun examenopdracht hebben zij bedacht om deze oude waterstofauto weer aan de praat te krijgen en misschien zelfs te verbeteren. 

Tekst gaat onder de foto verder


De waterstofauto waar het allemaal om draait. (Foto: aangeleverd)

“Het gaat niet om snelheid”, verduidelijkt Jari. Bij het onderdeel waar Damstede Racing - wat de naam van het team is - aan meedoet gaat het erom dat ze op zo min mogelijk waterstof zo ver mogelijk kunnen rijden. Er is nog wel wat werk aan de winkel voordat ze echt mee kunnen doen. Per week krijgen ze van school een aantal uren waarin ze aan het project mogen werken. Maar het team is zo enthousiast dat het zelfs in hun eigen tijd doorwerkt aan het opknappen van de waterstofauto. Daarnaast is het project nog een hele studie want de auto moet aan heel veel regels voldoen. Shell heeft namelijk een pagina’s dik document met regels. 

Om hun droom te verwezenlijken is naast al hun inzet ook geld nodig. “Het kost veel geld. Zo hebben we een nieuwe waterstof-cel nodig en die kost al ongeveer 8000 euro”, vervolgt Jari. De school draagt gelukkig ook een steentje bij maar kan het project natuurlijk niet helemaal financieren. Het team is daarom op zoek naar enthousiaste sponsors. Wie meer wil weten over het team of de sponsormogelijkheden kan terecht op www.damstederacing.nl.