Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Toewijzing van buurtbudgetten

Algemeen

De buurtbudgetten zijn in Amsterdam in 2019 ingevoerd om bewoners te betrekken bij wat zij zelf zien als noodzakelijke verbetering van hun wijk. Voorheen knapte de gemeente van alles voor ons op, maar is het niet beter als burgers daarvoor met plannen komen en financiering krijgen om de uitvoering daarvan zelf ter hand te nemen. Een mooie vernieuwing van democratisch bestuur.

AMSTERDAM-NOORD - Nog een paar nachtjes slapen: tot en met 7 juli kunnen inwoners van Oud-Noord stemmen over de toewijzing van buurtbudgetten. De indieners van plannen zitten natuurlijk in de rats: krijgt hun aanvraag voldoende steun? Ze roepen hun clientèle, plus al hun vrienden en kennissen op om toch vooral te stemmen, want er hangt veel vanaf.

Oud-Noord aan de beurt.

In Noord-Oost en Noord-West vonden de verkiezingen van dit jaar al eerder plaats, nu is Oud-Noord aan de beurt. Op de kop af € 256.769 is beschikbaar. En reken maar dat daar belangstelling voor bestaat. Kijk eens op www.amsterdam.nl/buurtbudget: een ware fontein van creativiteit spuit uit de wijken opspuit, van een terrasoverkapping in het Beeldenbos, een workshop graffiti, een klussendienst, ‘tegelwippen’ in je tuin (of juist tegelen), uitstapjes met kinderen en ouderen, tot picknickbanken en een taartworkshop.

 Toelaat- en haalbaarheid

Sommige indieners, zoals Flora4Life, dienden meerdere projecten in voor uiteenlopende doeleinden. En soms is dat ook noodzakelijk, zoals voor Florakokjes die nog vlassen op een eigen onderkomen, maar voor het geval dat er niet komt een tegemoetkoming vragen in de huur van hun huidige ruimte bij de Antoniuskerk.

Plannen voor Oud Noord konden ingediend worden voor o.m. de Van der Pekbuurt, Vogelbuurt, Bloemenbuurt, Floradorp, Tuindorp Buiksloot, Tuindorp Nieuwendam. Het stadsdeelbestuur keurde ze op hun toelaat- en haalbaarheid en de 37 die deze toets doorstonden staan nu ter keuze op de website.

Bescheiden bedragen

De ervaring, in bijvoorbeeld Noord-Oost, leert dat de meeste van die aanvragen wel gehonoreerd zullen worden, ook al omdat de gevraagde bedragen vaak bescheiden zijn. Maar als je niet genoeg medestanders mobiliseert loop je het risico buiten de boot te vallen.

Vandaar ook dat de initiatiefnemers alle bekenden aansporen toch vooral te stemmen. Dat valt nog enigszins tegen. Ruim een week voor de sluiting van de stemming zijn 1700 stemmen uitgebracht en waar iedereen 5 stemmen mag uitbrengen, kan dit betekenen dat slechts 340 mensen stemden. Het enthousiasme bij het aandragen van ideeën vertaalt zich nog niet in veel stemmen.

De hoop is nu gevestigd op een massale eindsprint naar de online stembus. Want, zegt Esmeralda Jongmans, voorzitter van Florakokjes: ,,Het is in het teken van de armoede: velen kunnen nu profiteren.’’

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Expositie CHOUB II in NDSM FUSE Algemeen 17 aug, 14:06
Afbeelding
Zwemmen in de stad Algemeen 17 aug, 11:03
Afbeelding
Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf Algemeen 17 aug, 10:02
Afbeelding
Wat is een oud melkwinkeltje ons allen waard....fundraising de oplossing Algemeen 17 aug, 08:00
Afbeelding
Rijkswaterstaat verwijdert beschadigde geluidsschermen langs A10 Noord Algemeen 16 aug, 16:54
Afbeelding
Seniorenconsulent Belia leert nog steeds Algemeen 16 aug, 15:59
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Korte brand op balkon Hellingstraat 112-nieuws 16 aug, 10:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief