Zwem- en zonparadijs om de hoek

Algemeen
Genieten voor jong en oud(er).
Genieten voor jong en oud(er). (Foto: Rodi Media/MvS)

Het is rond één uur en erg druk is het in en rond het pierenbad niet. Slechts een handjevol ouders met kinderen zitten hier en daar verspreid op het gras, een enkeling waadt door het glinsterende water, hier en daar wordt een luchtbed ingezet. Maken de tuindorpers er vandaag een ‘lazy sunday’ van en komen ze pas laat op gang? Zijn ze massaal elders op vakantie? Het is gissen. 

TUINDORP OOSTZAAN – Een zonnige zondag, tropische temperatuur en af en toe een welkom windje. Het strand lonkt. Maar kan het eenvoudiger? Jawel, zeker als je in de buurt van het Plejadenplein woont. Dan sluit je niet aan in de rij naar Zandvoort. Nee, je stapt je woning uit en loopt in één keer met kinderen, kleedje en koelbox door naar het Tuindorper Pierenbad. 

door Marcel van Stigt

Maar dan begint deze bijzondere locatie – want zo mag je deze riante zwemvoorziening met bijbehorende toiletten midden in een woonwijk zeker noemen – toch vol te stromen. Het merendeel van de bezoekers komt aanlopen; ze zullen in de directe omgeving wonen. Hoe mooi wil je het hebben? Niks aansluiten in de file naar Zandvoort of Egmond aan Zee en daar, met een verhit hoofd gearriveerd, na anderhalf uur rondjes rijden eindelijk een parkeerplaats vinden. 

Een enkeling arriveert wel met de auto. Zoals een jeugdig ogende oma met kleinkind en bijbehorende opa. Opa loopt met het jochie op de ene en een rugzak aan de andere arm alvast richting grasveld, oma lijkt in een strijd gewikkeld met een opgevouwen kinderwagen die niet uit elkaar wil. Misschien is hij nieuw en is het zoeken naar de juiste knop, of hij is juist oud en op het kritieke punt vastgeroest.

Oma geeft niet snel op. Maar het lijkt echt niet te lukken en ze loopt met de weigerende kinderwagen vastberaden naar een groepje jong en oud(er) dat op een badlaken in de schaduw zit. Tuindorpers zijn behulpzaam en een van de dames buigt zich over het probleem. Opa trekt intussen zijn eigen plan. Kleinzoon is al waterklaar – T-shirtje, zwembroekje en plastic schoentjes aan – en samen waden ze voorzichtig door het bad. Voor beiden een aangename verkoeling.

Oma en behulpzame bewoonster krijgen intussen assistentie. Nog twee dames voegen zich erbij en de gezichten staan op bedenkelijk. Mobiele telefoons worden erbij gepakt in de hoop een handleiding op Google of een verhelderend filmpje op YouTube te vinden. Hoofden worden geschud, ten teken dat de oplossing toch echt zelf moet worden bedacht. Bruut geweld gebruiken dan maar? Buigt de kinderwagen daar dan wel voor? Nee, dat gaat de dames te ver.

Oma laat het erbij, dankt de dames voor hun hulp en zet de nutteloze kinderwagen en een koelbox op de plek waar opa en kleinzoon zijn gaan zitten. Dan loopt ook zij naar het bad om met het mannetje door het water te stappen. Het wordt intussen drukker langs en in het water. Maar niet badlaken aan badlaken zoals op het gemiddelde strand. Het is zonnen en zwemmen in een prettige sfeer.

Rond halfdrie houden opa, oma en kleinzoon het voor gezien. Het kind, rozig door de inspanningen, de warmte en de buitenlucht, is aan zijn middagdutje toe. Het is inpakken en wegwezen. De kinderwagen verdwijnt ongebruikt in de achterbak. Grofvuil is de volgende bestemming?

Met vier voeten in het water. Jeugdig ogende oma op stap met kleinzoon.