De 11e van de 11e: start carnavalsseizoen 2024!

Nieuws
Alles wat je moet weten over de 11e van de 11e!
Alles wat je moet weten over de 11e van de 11e! (Foto: Albert Dros)

REGIO - Op de 11e van de 11e (11 november) is de traditionele start van het carnavalsseizoen. Op veel plaatsen in Nederland wordt op deze dag onder andere de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt. Maar op welke dag valt de 11e van de 11e in 2023? En waar komt deze traditie vandaan? Je leest het in dit artikel!

11e van de 11e in 2023

De 11e van de 11e in 2023 valt dit jaar op een zaterdag en markeert het bruisende begin van het carnavalsseizoen, een jaarlijks feest in veel delen van de wereld, ook in Nederland. Op deze zaterdag komen mensen samen om te vieren, zich te verkleden en zich voor te bereiden op de komende festiviteiten vol muziek, dans en kleurrijke optochten.

Start carnavalsseizoen 2024

De start van het carnavalsseizoen in 2024 belooft opwindend en kleurrijk te zijn. Op de 11e van de 11e, een jaarlijkse traditie, zullen mensen in feestelijke kostuums samenkomen om te dansen, te zingen en de festiviteiten te beginnen. Het seizoen zal worden gekenmerkt door vrolijke optochten en uitbundige vieringen.

Wanneer is carnaval 2024?

Carnaval 2024 begint op zondag 11 februari en duurt tot en met dinsdag 13 februari. Dit jaarlijkse festijn biedt drie dagen vol feestvreugde, optochten, uitbundige kostuums en festiviteiten, voordat de vastentijd begint. Het is een periode van loslaten en genieten van het leven in veel culturen wereldwijd.

Vasten na carnaval

Vasten na Carnaval si een traditie voor katholieken die begint op Aswoensdag, direct na de uitbundige vieringen van Carnaval. Het vasten duurt 46 dagen, ongeveer zes en een halve week, en eindigt met Pasen. Tijdens deze periode wordt 40 dagen vasten nageleefd, waarbij de zes zondagen als uitzondering gelden. Het vasten symboliseert reflectie, bezinning en voorbereiding op de spirituele vernieuwing van Pasen.

Waar komt de 11e van de 11e vandaan?

De traditie van de 11e van de 11e vindt zijn oorsprong in de Duitse carnavalstraditie en heeft historische wortels in de stad Keulen. Het getal 11 is van oudsher geassocieerd met dwazen en gekkigheid, en het staat symbolisch voor de overgang van tien, wat als een perfect getal wordt beschouwd, naar elf, dat net niet perfect is. Deze datum markeert de officiële start van het carnavalsseizoen, waarbij Prins Carnaval wordt gekroond en feestelijkheden beginnen ter voorbereiding op de vastentijd. De Raad van Elf komt die avond om elf minuten over elf bij elkaar, wat bijdraagt aan de mystiek en feestelijkheid van de viering.

Hoe is carnaval ontstaan?

Carnaval heeft oude wortels en de oorsprong is niet exact te traceren, maar het wordt vaak geassocieerd met pre-christelijke feesten die de overgang van de winter naar de lente vierden. Naarmate het christendom zich verspreidde, werden deze festiviteiten geïntegreerd in het christelijke liturgische jaar als een periode van losbandigheid vóór de vastentijd. De naam “carnaval” komt van het Latijnse “carne levare,” wat “vlees wegnemen” betekent, verwijzend naar het vermijden van vlees tijdens de vastentijd. Het is geëvolueerd tot een kleurrijk, wereldwijd festival vol met kostuums, optochten en uitbundige vieringen.

11 november 2023

Naast dat we op de 11e van de 11e de start van het carnavalsseizoen vieren, is 11 november ook de dag dat kinderen met lampionnen langs de deuren gaan tijdens Sint-Maarten. Met Sint-Maarten trekken kinderen langs de deuren en zingen ze liedjes om snoep te verzamelen. Zowel carnaval als Sint-Maarten worden niet overal in het land even groots gevierd. Op de ene plek hoor je op 11 november meer over Sint-Maarten, terwijl het in een andere plaats vooral over carnaval gaat op de 11e van de 11e.

11e van de 11e Maastricht

Na twintig jaar is het beroemde carnavalsfeest “de11devande11de” van Maastricht naar Roermond verhuisd. Deze verandering markeert het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw hoofdstuk voor Limburgs carnaval. De 11e van de 11e is niet langer in Maastricht, maar Roermond is nu het epicentrum van dit feestelijke spektakel.

11e van de 11e Roermond

Op de 11e van de 11e komt Roermond tot leven in een zee van kleur en feestvreugde, want dit is dé officiële opening van het Limburgse vastelaovesseizoen. De straten van Roermond bruisen van opwinding en energie terwijl duizenden mensen zich verzamelen om dit bijzondere evenement te vieren. De 11e van de 11e staat synoniem voor uitbundige kostuums, kleurrijke maskers en de aanstekelijke klanken van carnavalsmuziek.

Het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld de “de11devande11de” viering in Roermond, maar er zijn talloze andere evenementen en activiteiten om van te genieten. Helaas zijn de kaartjes voor “de11devande11de” vaak al maanden van tevoren uitverkocht, wat de populariteit van deze viering onderstreept. Het is een dag van samenhorigheid, traditie en feest, waar Limburgers hun cultuur en erfgoed vieren in stijl. De 11e van de 11e in Roermond is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die deelneemt aan dit kleurrijke en vreugdevolle feest.