Sint Maarten 2023: wanneer is het en wat vieren we?

Nieuws
Sint Maarten 2023: alles wat je moet weten!
Sint Maarten 2023: alles wat je moet weten! (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Het Sint Maarten feest is een dag waarop kinderen langs de deuren gaan om liedjes te zingen en snoep op te halen. Maar wanneer is Sint Maarten eigenlijk? En wat vieren we precies tijdens Sint Maarten 2023? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over Sint Maarten!

Wanneer is Sint Maarten 2023?

In Nederland valt Sint-Maarten altijd op 11 november. Kinderen gaan ‘s avonds de deuren langs met lampionnen en zingen liedjes in ruil voor snoep. Het feest herdenkt Sint-Maarten, een heilige, en markeert de overgang naar de donkere wintermaanden met warme tradities en lichtgevende lampionnen.

Sint Maarten optocht

Een Sint-Maartenoptocht is een jaarlijks evenement waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan op 11 november in Nederland. Ze zingen traditionele Sint-Maartenliedjes en krijgen snoep in ruil. Deze kleurrijke optochten creëren een feestelijke sfeer ter ere van Sint-Maarten, met lichtgevende lampionnen die de duisternis verdrijven.

Wat vieren we met Sint Maarten?

Sint-Maarten vindt zijn oorsprong in de katholieke traditie ter ere van Sint-Maarten (of Martinus) van Tours, een heilige uit de vierde eeuw. Deze man gaf de helft van zijn mantel aan en bedelaar, om de persoon warm te houden tijdens de koude wintermaanden. Het feest was oorspronkelijk bedoeld voor arme kinderen om te bedelen langs de deuren. In Nederland ontwikkelde het zich tot een kinderfeest waarbij lampionnen, zang en snoep centraal staan. Sint-Maarten valt op 11 november en markeert de overgang naar de winter.

Waar wordt Sint Maarten gevierd in Nederland?

Sint-Maarten wordt in heel Nederland gevierd, voornamelijk door kinderen. Alleen niet in iedere streek lijkt Sint Maarten in 2023 even groots te worden gevierd. In Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland zoals West-Friesland en Kennemerland wordt de feestdag traditioneel gevierd. Sint Maarten valt samen met de 11e van de 11e, de opening van het carnavalsseizoen. Dit zorgt voor verdeling in bepaalde gebieden in Nederland. Waar de één meer bezig is met Sint Maarten, is de ander vooral bezig met carnaval.

Waarom 11 november?

De keuze voor 11 november als Sint Maartens feestdag heeft historische betekenis. Het markeert niet alleen de dag van zijn begrafenis in de vierde eeuw, maar ook het begin van het kerkelijk jaar, 40 dagen voor Kerstmis. Het vieren van Sint Maarten op deze datum draagt bij aan het creëren van licht en warmte in de aanloop naar de kerstperiode.

Sint Maarten liedje

Er zijn talloze Sint Maarten-liedjes en elk jaar komt er wel weer een nieuw liedje bij. Het zingen van deze liederen draagt bij aan de vrolijke en feestelijke sfeer tijdens de viering. Dit is een van de bekendste liedjes van Sint Maarten:

“Sint Maarten, Sint Maarten, De koeien hebben staarten, De meisjes hebben rokjes aan, Daar komt Sint Maarten aan.”

Sint Maarten traktaties

Op 11 november is het weer zover: Sint Maarten 2023! De jaarlijkse traditie is voor veel kinderen een dag waar ze al weken naar uitkijken. Maar wat geef je de kinderen als ze een liedje komen zingen voor de deur? In het artikel hieronder vind je tips en inspiratie!

Sint Maarten lampionnen

Tijdens Sint Maarten gaat het natuurlijk vooral om het ophalen van zoveel mogelijk snoep, maar óók om de mooiste Sint Maarten lampionnen! Zelf Sint Maarten lampionnen knutselen? We geven je wat leuke en handige tips (misschien haal je daar wel nóg meer snoep mee op!). Lees het artikel hieronder.