Paarse Vrijdag 2023: wat en wanneer is het?

Nieuws
parse vrijdag
parse vrijdag (Foto: Unsplash)

REGIO - Het is bijna Paarse Vrijdag! De dag dat zo veel mogelijk mensen in het paars naar hun school of werk gaan. Maar wat houdt Paarse Vrijdag eigenlijk in? En wanneer is het precies? In dit artikel lees je alle informatie over Paarse Vrijdag!

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag is een jaarlijks Nederlands evenement op de tweede vrijdag van december, waarbij mensen paarse kleding dragen om solidariteit te tonen met LGBTQ+-jongeren en hun acceptatie te bevorderen. Het initiatief begon op scholen en is uitgegroeid tot een nationale campagne die diversiteit en inclusie ondersteunt.

Wanneer is Paarse Vrijdag 2023?

Paarse Vrijdag in 2023 valt op vrijdag 8 december. Dit jaarlijkse evenement moedigt mensen aan om paarse kleding te dragen als een teken van steun voor LGBTQ+-jongeren en om diversiteit en acceptatie te bevorderen. Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag van december.

Wat te doen met Paarse Vrijdag 2023?

Om Paarse Vrijdag 2023 te vieren, wordt op de eerste plaats aangeraden paarse kleding te dragen om solidariteit te tonen met LGBTQ+-jongeren en diversiteit te ondersteunen. Scholen en organisaties kunnen ook evenementen organiseren om bewustzijn te bevorderen en te pleiten voor acceptatie. Het is een gelegenheid om positieve verandering te stimuleren en te leren over LGBTQ+- kwesties.

Waarom draag je paars op Paarse Vrijdag?

Op Paarse Vrijdag draagt men paars om solidariteit te tonen met LGBTQ+-jongeren en om te pleiten voor een inclusieve samenleving. Het paarse kledingstuk symboliseert steun voor diversiteit en acceptatie, en moedigt dialoog aan over LGBTQ+-kwesties, waaronder het verminderen van discriminatie en pesten op scholen.

Paarse Vrijdag op scholen

Paarse Vrijdag op scholen is een jaarlijkse gebeurtenis waarbij studenten en docenten paarse kleding dragen om steun te betuigen aan LGBTQ+-jongeren en om diversiteit en acceptatie te bevorderen. Scholen organiseren educatieve activiteiten en gesprekken om bewustzijn te vergroten en een veilige, inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Paarse Vrijdag basisschool

Op 8 december wordt in heel Nederland Paarse Vrijdag op basisscholen gevierd. Deze dag symboliseert de acceptatie van ieders individualiteit en het afwijzen van pesten en uitsluiting. Basisschoolleerkrachten sluiten zich steeds vaker aan bij deze beweging, en iedereen wordt aangemoedigd om deel te nemen aan Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag op werk

Op Paarse Vrijdag op het werk dragen medewerkers paarse kleding om hun solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap te tonen en de waarde van diversiteit en inclusie te benadrukken. Werkgevers kunnen ook educatieve initiatieven ontplooien om bewustzijn te vergroten en een ondersteunende en accepterende werkomgeving te bevorderen.

Paarse Vrijdag verplicht

Paarse Vrijdag is niet verplicht, maar eerder een vrijwillig initiatief. Het is een jaarlijkse gebeurtenis waarbij mensen de kleur paars dragen om solidariteit te tonen met de LGBTQ+-gemeenschap en om diversiteit en acceptatie te bevorderen. Deelname is optioneel, en het draagt bij aan bewustwording en inclusie.