Museum van Egmond: Erwin Johannes Bowien

Algemeen
Afbeelding
Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN ZEE - Naast diverse schilderijen van Roeland Koning hangt in het Museum van Egmond ook een ‘echte’ afbeelding van Erwin Johannes Bowien.

Door: Frits van Eck

Erwin Bowien, geboren in 1899, kreeg zijn eerste opleiding aan de kunstacademie in het Zwitserse Neuchâtel. Na de Eerste Wereldoorlog volgden studies in onder meer Dresden en München. De politieke ontwikkelingen in Duitsland noopten hem in 1932 Duitsland te verlaten. 

Egmond aan den Hoef

Hij vestigde zich in Egmond aan den Hoef. Hier kwamen vele prachtige werken van de omgeving tot stand. Na de geboorte van prinses Beatrix portretteerde hij tevens vele Egmondse kinderen. In 1942 werd Bowien getipt dat een arrestatie in Nederland dreigde. Uit Duitsland kreeg hij de informatie dat vrienden hem wel wilden verbergen. Van dat aanbod maakte hij dankbaar gebruik. Hij kwam terecht in een klein dorpje in Beieren waar hij tot het einde van de oorlog onopgemerkt bleef. Bowien overleed op 3 december 1972.

Stap eens binnen

In het museum valt natuurlijk nog veel meer te zien en te beleven. Nu het strandweer wat minder wordt een prima gelegenheid eens een keer naar binnen te stappen. 

Het museum aan de Zuiderstraat 7 is dagelijks van 2 tot 5 geopend. Meer info op: www.museumvanegmond.nl