Wesley ter Heege links naast Thom Groenendaal
Wesley ter Heege links naast Thom Groenendaal Foto: Ed Bausch

In de ‘Brass’ voor Oudtburgh

Algemeen

BERGEN/EGMOND - De een zat met personeel dat de handen niet uit de mouwen kon steken. De ander kon heel graag wel even wat extra handen gebruiken. Netwerk Linkedin bewees zichzelf en zo hebben ze allebei een mooie eerste maand van het jaar.

DOOR: ED BAUSCH

“We hebben dus vooral heel veel van elkaar geleerd”

Thom Groenendaal kocht in coronatijd twee horecazaken (Brass Kaatje in Egmond aan Zee en Bij Merel in Bergen) en wilde graag zijn personeel bijeen houden. Facilitair manager Angelique Grooteman van Zorgcentrum Oudtburgh in Bergen wilde graag haar personeel een beetje rust gunnen na bijna twee jaar in een spannende tijd steeds maar vol aan de bak zijn voor de bewoners. “Dit was zomaar klaar”, zegt Thom. “De horeca mag nu weer open, maar wij maken gewoon ons contract hier af tot en met eind januari en dan gaat Brass Kaatje in februari weer open.” Angelique: “Het was voor onze medewerkers heel erg fijn om even nog wat meer met de bewoners bezig te kunnen zijn terwijl Thom en zijn mensen stonden te koken en de bediening deden.”

Winnen

“Ja, wij koken natuurlijk anders dan in een verzorgingshuis, waar ook echt iedereen keihard werkt voor de bewoners. Maar we deden verder ook volop mee in de aandacht voor de bewoners. Met dammen bijvoorbeeld. Maar dan wou ik toch wel winnen”, zegt hij met een glimlach. Dat is dan wellicht zijn ondernemershart. Thom begon in coronatijd voor zichzelf, na een prachtige periode bij Blooming in Bergen, volgend op de hotelmanagementschool in Amsterdam. “Bij het hotel lag ook weer eens alles in lockdown en toen raakte ik mijn scherpte wat kwijt, maar ik was ook meer bij mijn gezin, als jonge vader. Mijn vrouw (die nu ‘Kaatjes Bakery Café’ runt, de nieuwe naam voor ‘Bij Merel’) en ik willen graag hard werken, maar ook vrije tijd hebben en goed kunnen zijn voor ons personeel. In de horeca zie je echt te vaak dat er veel te lang wordt gewerkt. Het kon allemaal, financiering vinden en goed aan de slag gaan. Maar na de kerstboxendiners hadden we best zorgen, hoor. Op dat moment was het perspectief niet makkelijk.”

Balans

Thom (31, geboren in Egmond aan den Hoef) is duidelijk: “Er gaat echt wat veranderen na corona, ook in de horeca. Waarom moet je bijvoorbeeld alle dagen van de week open zijn? Het is voor iedereen rustiger en fijner als je twee dagen per week rust neemt, om dan de andere dagen te vlammen. Je moet gewoon goed je concept kiezen. Dan straalt je zaak een goede balans uit. En daar heb je op termijn alleen maar baat bij.” Het is opvallend hoe de jonge ondernemer in alle oprechtheid zijn woorden kiest als hij praat over de samenleving waar hij middenin staat. “Het is voor ons hier een prachtige maand. Natuurlijk krijgen we er wat geld voor terug, dat is fijn. Maar hoe hier in Oudtburgh werkelijk alles is georganiseerd om het verblijf voor de bewoners, ook al zijn ze hier tijdelijk na een operatie, zo geruststellend mogelijk te maken: prachtig. Een geweldige leerschool voor ons.”

Besef hebben van elkaar

Angelique zag al na de eerste dagen in januari hoe haar medewerkers van de afdeling De Kreek, bestaande uit een zestal ‘huiskamers’, even het elastiek wat konden vieren. “Ze leerden wat recepten, ze hadden even ook wat ‘andere praat’. Ook wij leren hiervan. Bij ons gaat het nog best goed met personeel vinden, maar ik kan me nu heel goed voorstellen dat constructies zoals deze maand met Thom en zijn mensen ook een goed te bewandelen pad zijn. Meer van elkaars werelden weten, dat is alleen maar heel erg goed, het houdt je fris.” Hoe een lang rondwarend virus naast ellende ook iets onderstreepte: het belang van echt omkijken naar elkaar, besef hebben van elkaar. Logisch eigenlijk en toch best makkelijk te regelen, zo hebben Thom en Angelique bewezen. En extra mooi dat een kluppie Egmonders in de bres sprong voor zorgbehoevenden in Bergen.

Afbeelding
Gezellige zondag bij Postaanzee Algemeen 2 jul, 10:40
Afbeelding
Scooterrijdster te water 112-nieuws 1 jul, 17:13
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Sophia Mourão Bakker nieuwe kinderburgemeester gemeente Bergen Duurzaam 1 jul, 11:26
Afbeelding
Zomermarkt bij Kledingbank NHN Algemeen 1 jul, 08:56
Afbeelding
Aubade van Bergenaar voor Derper Algemeen 30 jun, 20:47
Afbeelding
Zafanya in De Allergrootste Slijmfilm Algemeen 30 jun, 12:51
Afbeelding
David en Goliath in het boerenland Algemeen 30 jun, 12:46
Afbeelding
Een heerlijke voetbalmiddag in Bergen Algemeen 30 jun, 12:42
Afbeelding
Lagune in Camperduin op de schop Gedicht Henriëtte Henskens 30 jun, 10:14
Afbeelding
Na 42 jaar juf met pensioen Algemeen 30 jun, 10:09
Afbeelding
Bestelauto voor Henk en Hanja Algemeen 30 jun, 09:59
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 30 jun, 09:09
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.