Actie ‘Geef je warmte door’

Algemeen
Natasja en Dirk doneerden hun compensatie meteen
Natasja en Dirk doneerden hun compensatie meteen (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “We zaten in onze tuin, rustig bij een houtkacheltje. Onze gedachten kwamen op de problemen die steeds meer mensen ondervinden van stijgende kosten voor gas, stroom en voeding. We werken allebei in het onderwijs en we merken gewoon aan de leerlingen dat armoede toeneemt”, vertellen Dirk Makelaar en Natasja Peters. Op de bank in hun huis in Heiloo voelden dat ze iets moesten doen. “Wij hebben het best goed, maar het raakt zo ongelijk verdeeld, nu ook in ons land. Daarom zijn we begonnen met ‘Geef je warmte door’. Als je je energiecompensatie (iedereen krijgt in november en december 190 euro restitutie via het energiebedrijf) of een deel daarvan overmaakt naar de kledingbank in Egmond aan den Hoef, dan zorgen ze er daar voor dat kinderen er beter van worden.”

door Ed Bausch

Echtpaar in Heiloo bedacht actie om energiecompensatie te doneren

Ze lazen over de kledingbank in Egmond aan den Hoef en zijn daar gaan kijken. “We konden eerst niet geloven wat we zagen: al die mensen uit een hele grote regio, die daar kleding mogen uitzoeken. Dan weet je dat er iets is veranderd, ook in ons land. We kwamen in contact met de leiding daar en toen besloten we om ons netwerk in te schakelen om de kledingbank, die nu ook voedselpakketten uitdeelt, te helpen. Want aan heel veel spullen kunnen ze gratis of tegen geringe kosten komen, maar sommige dingen, bijvoorbeeld ondergoed of schoenen en de broodnodige verse etenswaren moeten ze gewoon inkopen, om ze te kunnen uitdelen aan wie daarvoor in aanmerking komt. En dat zijn helaas steeds meer mensen. Het spreekt ons ook aan dat de kledingbank volledig wordt gerund door vrijwilligers. Iedere donatie komt direct terecht bij wie het nodig heeft.”

Boterhammenbar

Op de school van Dirk in Beverwijk is sinds enige tijd een ‘boterhammenbar’ een groot succes, voor kinderen die zonder ontbijt op school komen. “Nou, je wilt toch liever een succes hebben met iets anders…”, zegt hij. Natasja is directeur op een andere school in een andere buurt van Beverwijk. “Maar ook bij ons zie je toenemen dat kinderen gewoon niet voldoende te eten meekrijgen, of dat ze geen sjaal hebben of dat ze kleding dragen waar ze eigenlijk al een tijd zijn uitgegroeid.” Soortgelijke geluiden horen ze ook, in hun eigen dorp.

Doneren via QR-code of gewoon overmaken

“Onze kinderen zijn het huis uit en wij hebben het goed, dus wij hebben gedoneerd en we hopen dat veel meer mensen dat gaan doen.” De onbaatzuchtige helpende hand toesteken is een beetje een rode lijn in hun bestaan. Ze waren ook eens aan de slag om in het Afrikaanse Malawi een geitenboerderij op te richten, zodat kinderen een geit mee naar huis konden nemen. “Zo werkt het daar nu, op weg naar zelfvoorziening. Nu willen we graag lokaal iets doen. Kinderen zouden niet moeten opgroeien met al die zorgen. Dus geef je warmte door en maak je energiecompensatie of welk deel daarvan je kunt missen over naar de kledingbank in Egmond aan den Hoef, via de QR-code of door storting op rekeningnummer NL59RABO0359676642 ten name van Kledingbank Noord Holland Noord, onder vermelding van ‘Geef je warmte door.’

Afbeelding