Column Kees de Bakker

Bergenaar Gerard Köhler mogelijk straks gedeputeerde provincie voor Natuur?

Column
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

In oktober besloot gedeputeerde Esther Rommel dat de kap van 13.000 dennen bij Het Lange Vlak in Bergen aan Zee door PWN door kon gaan op een oppervlakte van maar liefst 16 hectare. Ondanks het feit dat ze wist dat de Duinstichting een compromis heeft afgesloten met de provincie, waarin is bepaald dat Staatsbosbeheer en PWN in de Schoorlse Duinen en in het Noordhollands Duinreservaat hun plannen vooraf moeten afstemmen met de Duinstichting (Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied). Door het formatiebrede akkoord is de gemeenteraad van Bergen monddood gemaakt. Zelfs inspraak over de kap komt niet aan bod als de agendacommissie het niet geprogrammeerd heeft, alleen het verleggen van het Europese fietspad. Raadsleden worden de mond gesnoerd als ze aan het woord komen door regenteske burgemeester Lars Voskuil die hen nauwelijks ruimte geeft. Hij lijkt op een door de provincie aangestelde zetbaas voor wat de kapvergunningen betreft. De vergunning zal dus begin januari probleemloos worden verleend door het college met drie wethouders, die alle drie niet in Bergen wonen.

Wij zijn op veldtocht geweest met PWN in Bergen aan Zee en hebben gelopen door het te kappen gebied. We hebben ingesproken bij de commissie NLG van de provincie die over de natuur gaat en we hebben met wethouder Yvonne Roos gesproken die zegt boven de partijen te staan. Geen wethouder lijkt zich verbonden te voelen met wat er in de gemeente Bergen leeft. Zo is terecht al geconcludeerd door de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten van Hans Vos. Ook wij blijven ons tegen de kap van PWN verzetten. Gelukkig is er licht aan de horizon. Gisteren hoorde ik dat Bergenaar Gerard Köhler een mogelijke kandidaat is om gedeputeerde voor Natuur van de provincie te worden. Dan komt er hopelijk een definitief einde aan de kapdrift. Steun daarom Gerard, die lijstduwer wordt op nr. 20 van JA21 bij de provinciale verkiezingen! De natuur heeft er baat bij.

Teun de Jager

In februari 1990 pleitte ik tijdens een voorlichtingsavond in De Oorsprong al voor een beeld van Teun de Jager op het plein voor het Klimduin. Dat beeld komt er nu vermoedelijk in 2024. 34 jaar later. 26 kunstenaars hebben een voorstel voor een beeld ingediend bij gemeente Bergen. Als historische werkgroep beeld Teun de Jager en de kunstcommissie van Bergen maakten we een keuze. Drie kunstenaars zullen in april hun idee laten zien. Naast het beeld komt een wandelroute en op 9 januari bespreken we de mogelijkheid van een toneelstuk cq eenakter rond de hoofdpersoon in het verhaal van Nicolaas Beets. Wilt u ook daarbij betrokken zijn, mail mij dan via info@conserve.nl o.v.v. Toneelstuk Teun de Jager.

Bergens Nieuwsblad genoemd

In de linker flap van het zesde boek van Robert Galbraith (pseudoniem van Harry Potter-auteur J.K. Rowling) over detective Cormoran Strike en zijn partner Robin Ellacott is een citaat opgenomen van een stuk dat ik schreef voor het Bergens Nieuwsblad over een eerder deel van Galbraith Kwaad Bloed: ‘Een formidabele auteur’ staat te lezen in de linker binnenflap van het boek dat 1190 pagina’s telt: Inktzwart hart met als bron Bergens Nieuwsblad. Vererend.

Kees de Bakker

Afbeelding
Afbeelding