Ingezonden

Wat te denken van het plan Duinkonijn?

Ingezonden
Afbeelding
Foto: Pexels.com

Ingezonden door Marieke Sibarani

Kortgeleden hebben wij op initiatief van Peter Kok, de eigenaar van Pantheum Vastgoed Ontwikkeling BV een uitleg gekregen over zijn plan ‘Duinkonijn’. In de vorige Flessenpost heeft u al kunnen lezen wat dit inbreiplan in het centrum van Egmond aan Zee inhoudt: de bouw van 38 wooneenheden aan de Julianastraat, Bergstraat, Visserstraat en het achterliggende terrein tot de Oudkatholieke Kerk; 15 wooneenheden voor sociale (betaalbare) huur of koop, de resterende 23 woningen voor de verkoop.

De ontwikkelaar benadrukt ons als oud-Egmonder dat het gehele plan bedoeld is om de woningnood in Egmond te verminderen. Daar zijn wij als bewonersvereniging natuurlijk blij mee, er wordt woonruimte gemaakt voor starters en voor de oudere Egmonders in het centrum van het dorp, waardoor hun grote woningen in Egmond zullen vrijkomen voor jonge gezinnen.
Toch hebben wij de ontwikkelaar vanuit onze optiek, het behoud van het beeld van een kleinschalig vissersdorp in het centrum, moeten wijzen op enkele bezwaren van zijn plan. Het gaat ons vooral om de bouw van een witte ‘wachttoren’ van driehoog op de hoek van de Julianastraat en de Bergstraat en een tweede, wat minder hoog vierkant even verderop in de Bergstraat. Qua vorm en hoogte niet passend en volledig detonerend aan het begin van dat smalle straatje waar nog de sfeer van ons vissers- en duindorp bewaard is gebleven. En wat te denken van de schaduwwerking van een dergelijke hoogbouw? De tekeningen tonen ons een zonnige Bergstraat, met de zon vanuit het noorden!

Ook het straatbeeld van de Julianastraat zal ingrijpend worden gewijzigd. Het elf meter hoge bouwfront aan de westkant van de Julianastraat zal ons het zicht op de kerk grotendeels ontnemen. Het geheel wordt wel verfraaid met enige puntgevels en het Verenigingsgebouw blijft als gevel behouden, een verbetering van de huidige rommelige situatie. Welk prijskaartje hangt er aan deze woningen met een ondergrondse garage? Zal het wel betaalbaar zijn voor de Egmonder, of in tweede instantie alleen voor de rijke buitenstaander? Want hoe stringent kan de toewijzing aan alleen onze inwoners plaatsvinden?

De hoogte in het bestaande bestemmingsplan van maximaal zeven tot tien meter zal moeten worden aangepast tot twaalf meter en een deel van de Julianastraat zal als bouwruimte worden gebruikt. De Parel heeft de ontwikkelaar aangeraden zijn Bergstraatplannen te veranderen in een beter passend kleinschalig alternatief, wil het plan niet in jarenlange bezwaarschriftprocedures verzanden.

Pantheum Vastgoed Ontwikkeling BV organiseert in april een aantal inloopavonden waar u zich, als betrokken Egmonder, aan de hand van de tekeningen en een maquette een beeld kunt vormen van het plan ‘Duinkonijn’ en uw mening aan de ontwikkelaar kenbaar kunt maken.