Speelschip op strand bij Camperduin

Nieuws

CAMPERDUIN - Een groot houten speelschip op het nieuwe strand van Camperduin. Compleet met hangmatten, glijbanen, klimnetten, touwbruggen, stuurwiel en kanonnen. Het dertig meter lange speelschip gaat eruit zien als een scheepswrak. Als alles loopt zoals verwacht kunnen kinderen vanaf juni 2016 lekker spelen op het speelschip. Het idee van stichting Camperduin aan Zee voor het schip is gebaseerd op de Zeeslag bij Camperduin. Die zeeslag speelde zich in de herfst van 1797 af voor de kust van Camperduin. Op een bord bij het speelschip kunnen mensen het verhaal over de zeeslag in drie talen lezen.

Stichting Camperduin aan Zee wil samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland het speelschip neerzetten. De stichting bestaat uit strandpaviljoen Struin, De Jongens uit Schoorl, strandpaviljoen Luctor et Emergo, strandhotel Camperduin en strandhuis Camperduin. De ondernemers betalen mee aan het speelschip en krijgen een bijdrage van de provincie en andere partijen, waaronder de gemeente Bergen.

Samen voor het speelschip

Wethouder Odile Rasch is blij met het schip. “Dit speelschip wordt een aanwinst voor het nieuwe strand van Camperduin. Een prachtige trekker voor jong en oud en een aansprekende herinnering aan de geschiedenis.” De gemeente Bergen draagt € 10.000,- bij uit het toerisme- en innovatiefonds.
Zeeslag bij Camperduin

De Zeeslag bij Camperduin vond 11 oktober 1797 plaats tijdens de Franse Revolutieoorlogen. De strijd ging tussen de Nederlandse (Bataafse) vloot onder bevel van viceadmiraal Jan Willem de Winter met 25 schepen en de Britse vloot met 24 schepen onder admiraal Adam Duncan. De viceadmiraal verdedigde drie uur zijn schip ‘De Vrijheid’ tegen vier Engelse schepen tegelijk, waarna hij zijn tot wrak geschoten schip overgaf. In die tijd werd ‘the Battle of Camperdown’ door de Engelsen gezien als de meest belangrijke zeeslag in de geschiedenis. De zeeslag werd geschilderd door meerdere Nederlandse en Engelse schilders.