Rondje Egmond

Nieuws

Herdenkingsmonument in Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF – Het bijzondere aan dit monument is dat het in drie fasen tot stand is gekomen. De eerste versie van het monument is meteen de meest bijzondere. Het werd reeds enkele maanden na het uitbreken van de oorlog, dus met instemming van de Duitse bezetter, geplaatst. Dit eerste monument herdacht Cor van der Veer die in juni 1940 als matroos aan boord van de onderzeeboot Hr. Ms. O-13 op de Noordzee is gebleven.
Kort na de oorlog werden in de tweede fase nog vier namen van omgekomen Hoevers aangebracht. Wrang detail is dat hiertoe ook mevrouw Peetoom-Warmerdam behoorde. Op 6 mei 1945 vierden de inwoners van Egmond aan den Hoef het feit dat de oorlog voor hen voorbij was. Hoewel de Duitsers zich een dag eerder hadden overgegeven, waren de geallieerden nog niet in Egmond gearriveerd. Op die zesde mei naderden twee Duitsers op fietsen de Hoeverkerk en begonnen uit frustratie op de aanwezigen te schieten. Hierbij werd mevrouw Peetoom – Warmerdam dodelijk geraakt, vrijwel op de plaats waar korte tijd later haar naam op het monument zou worden bijgeschreven.
Het monument heeft nadien jarenlang vijf namen gehad doch enkele jaren geleden zijn in overleg met het RK Kerkbestuur nog eens zeven namen van Hoevers, waaronder drie in Nederlands-Indië gesneuvelde militairen, toegevoegd. Tevens werd in deze derde fase de witte gedenkplaat vervangen door een steen van zwart graniet. In totaal staan op het monument twaalf namen van een in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militair (Cor van der Veer), dwangarbeiders (Henk Hilbers en Cor Leijen), burgerslachtoffers (de broers Gerard en Nicolaas Bolten, Piet Glorie, Cor Schuijt, Agatha Peetoom-Warmerdam en Johan Bus) en Indië-gangers (Engel Hopman, Gerard Roozing, Gerrit Zentveld). Henk Hilbers en Cor Leijen kwamen om bij geallieerde bombardementen op Duitsland. Nicolaas Bolten overleed in kamp Amersfoort. Zijn broer Gerard kwam om het leven als gevolg van de ontploffing van een blindganger van het luchtdoelgeschut op zijn evacuatie-adres in Heiloo. Piet Glorie overleed aan verwondingen opgelopen tijdens werkzaamheden op het land toen zich boven zijn hoofd een luchtgevecht afspeelde. Cor Schuijt werd nabij het Karmel klooster door een Duitse militair neergeschoten. Johan Bus werd, al fietsend op weg naar school in Bergen, op de kluft op 't Woud dodelijk getroffen door een Duits vliegtuig dat juist daar en op dat moment een noodlanding maakte.
Ook in Egmond aan Zee en Egmond-Binnen bevinden zich herdenkingsmonumenten. Deze zijn op dit moment niet voorzien van namen. Maar zou het niet mooi zijn om dit voor de herdenking van zeventig jaar bevrijding in 2015 alsnog te realiseren?
Tekst: Rob Leijen

Afbeelding
Een heerlijke voetbalmiddag in Bergen Algemeen 30 jun, 12:42
Afbeelding
Lagune in Camperduin op de schop Gedicht Henriëtte Henskens 30 jun, 10:14
Afbeelding
Na 42 jaar juf met pensioen Algemeen 30 jun, 10:09
Afbeelding
Bestelauto voor Henk en Hanja Algemeen 30 jun, 09:59
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 30 jun, 09:09
Afbeelding
DJ Gerard Ekdom keert terug naar Hargen Sail Algemeen 30 jun, 09:08
Afbeelding
Kofferbakmarkten in Camperduin Algemeen 30 jun, 09:02
Afbeelding
Koffie inloop in Schoorl/ Groet Algemeen 30 jun, 08:51
Afbeelding
Bloemenpracht in Egmond-Binnen Algemeen 29 jun, 14:06
Afbeelding
‘JCI Sup event’ levert 4000 euro op Algemeen 29 jun, 13:53
Afbeelding
Programma Zomerfestival Egmond ‘Kermis zonder Kroegen’ Algemeen 29 jun, 13:50
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Oudere vrouw aangereden in Egmond aan den Hoef 112-nieuws 28 jun, 15:31
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.