Kinderen van zes tot zestien jaar mogen dromen over ‘Morgen’

Nieuws
links naar rechts Sies Vrasdonk, Chrystal Cochius en Mireille Otto. Miranda Boersma was op het moment van de foto verhinderd
links naar rechts Sies Vrasdonk, Chrystal Cochius en Mireille Otto. Miranda Boersma was op het moment van de foto verhinderd (Foto: Ed Bausch)

BERGEN/SCHOORL - “Het mooist zou het zijn als zo’n dag twee tot drie keer per jaar zou kunnen plaatsvinden. Want het is zo nodig.” Maar Mireille Otto (jongerenwerk stichting Welzijn Bergen), Chrystal Cochius (taalcoach voor vluchtelingen), Miranda Boersma (van Kek Schoorl, voor creatieve dagbesteding) en cultuurcoach Sies Vrasdonk zijn al blij dat ze ‘Durven en Doen’ voor elkaar hebben, zoals dat zondag 4 juni plaatsvindt in alle zalen van de Blinkerd van Schoorl. 

door Ed Bausch

‘Durven en Doen’ zondag in de Blinkerd in Schoorl

“Een Culturele Activiteitendag voor vluchtelingen en alle anderen voor wie deelname aan een activiteit als deze niet zo makkelijk in het bereik ligt, om financiële redenen bijvoorbeeld, of voor jonge mantelzorgers, kinderen van statushouders. Het mooie is het verbindende aspect. Vorig jaar zagen we dat er prachtige en blijvende vriendschappen ontstonden tussen de kinderen en hun ouders of begeleiders. En die vriendschappen zijn heel erg waardevol.” Opgeven voor gratis deelname kan ook nu nog via jongerenwerkbuch.nl/activiteiten.

Passie

In de kunstzinnige Bergense tuin van Sies vertellen Mireille, Chrystal en Sies over de dag, waar ze, ook met Miranda, met zoveel passie aan werken. “Het is een dag vol workshops door geweldige docenten. Je kunt bezig zijn met theater, muziek, hip hop, met taal, film en foto’s en met beelden maken. En aan het eind van de dag, die om 10.30 begint, komt alles bij elkaar in de grote zaal van De Blinkerd en kunnen de ouders en begeleiders kijken en luisteren naar het resultaat.”

Voor kinderen uit de hele gemeente

“Vorig jaar was de dag mogelijk door een bijdrage van de Lions-vrouwen uit Langedijk. Ze wilden het nog een keer mogelijk maken. En het is ook mogelijk door bijdragen, financieel en met workshops van museum Kranenburgh, de stichting A. Roland Holst, CineBergen, de stichting Los Zand, Kek Schoorl en de stichting Welzijn Bergen. Het brede scala aan organisaties geeft wel aan hoe nodig het is om de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Van durven word je sterker. Je leert andere kinderen kennen, uit je eigen regio. Het is voor kinderen uit de hele gemeente.”

Iedereen kan komen naar het eindresultaat

Met cultuur vormgeven aan je gedachten. “Dat is waar het deze dag om draait.” Het thema is ‘Morgen’. De kinderen kunnen op alle mogelijke manieren uiting geven hoe ze de dag van morgen zien, de dag van overmorgen en verder. Wat ze graag zouden zien voor hun eigen leven.” Wethouder Marco Wiesehahn komt de dag openen. “En daar zijn we heel blij mee. We hopen eigenlijk dat een dag als deze, of liefst meerdere per jaar, kan worden geïntegreerd in het jaarprogramma. Voor de kinderen is zoiets om nooit te vergeten.” Iedereen die wil kan bovendien om 15.30 uur komen kijken wat de dag heeft opgeleverd. Informatie ook via Mireille van het Jongerenwerk: m.otto@welzijnbergen.nl of 0639754138. “Wellicht kunnen sommigen behulpzaam zijn voor wie opgave nog niet heel makkelijk is, vanwege de taal bijvoorbeeld.”

De Blinkerd ligt aan de Heereweg in Schoorl, nummer 150. De organisatoren kunnen eventueel een busje laten rijden om in de hele gemeente kinderen die willen deelnemen op te halen en weer thuis te brengen.