Nieuwjaarsduik 2024: waar kun je meedoen en wat neem je mee?

Nieuws
Het zeewater heeft op Nieuwjaarsdag doorgaans een temperatuur van rond de 5 graden Celsius.
Het zeewater heeft op Nieuwjaarsdag doorgaans een temperatuur van rond de 5 graden Celsius. (Foto: archief rodi.nl)

NOORD-HOLLAND - Het nieuwe jaar inluiden kan op verschillende manieren, maar als je op zoek bent naar een opwindende en frisse manier om het jaar te beginnen, dan is de Nieuwjaarsduik misschien wel iets voor jou! De Nieuwjaarsduik is een populaire traditie waarbij mensen op de eerste dag van het nieuwe jaar in ijskoud water duiken. Hoewel de exacte oorsprong ervan niet helemaal duidelijk is, wordt het vaak geassocieerd met het symbolisch afschudden van het oude jaar en het verwelkomen van het nieuwe jaar met een frisse start.

Nieuwjaarsduik 2024 

De Nieuwjaarsduik is een traditie die teruggaat tot 1965. Elk jaar verzamelen excentrieke enthousiastelingen zich op het strand van Scheveningen om gezamenlijk de winterkou te trotseren. Tegenwoordig nemen ongeveer 10.000 dappere duikers deel, vaak gehuld in de herkenbare oranje Unox mutsen. Inmiddels wordt de nieuwjaarsduik op veel meer plekken in Nederland georganiseerd.

Waar kun je de nieuwjaarsduik in 2024 doen?

De bekendste Nieuwjaarsduik is ongetwijfeld de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Maar in heel Nederland kun je op veel plaatsen deelnemen aan een Nieuwjaarsduik. Hier vind je een overzicht van alle Nieuwjaarsduiken in Noord-Holland voor 2024. De kans is groot dat je in de buurt van jouw woonplaats een duik in ijskoud water kunt nemen op 1 januari. Let op! Niet alle programma’s zijn bekend of compleet, houd deze pagina in de gaten voor updates!

Egmond aan Zee

  • 12.00 uur: live muziek
  • 13.45 uur: warming up
  • 14.00 uur: tijd om te duiken!


Julianadorp aan Zee

13.00 uur bij strandtent De Zoete Zee.

Bovenkarspel

13.30 uur in het Streekbos.

Callantsoog

13.00 uur bij strandtent Zee & Zo.

Castricum aan Zee

14.00 uur bij paviljoen Deining.

Hoorn

Programma niet bekend.

Medemblik

13.30 uur: Strand naast de Zoete Zee. Volg de bordjes.

Wijk aan Zee

  • 14:15 Tent open
  • 14:45 Warming up
  • 14:50 Sluiting inschrijvingen
  • 15:00 Startschot van de Duik

Petten

Programma nog niet bekend.

Zandvoort

Begin: 13:45

Eind: 15:00

Hoe koud is het water bij een Nieuwjaarsduik?

De Nieuwjaarsduik is niet voor watjes. Het zeewater heeft op Nieuwjaarsdag doorgaans een temperatuur van rond de 5 graden Celsius. Zwemmen in koud water kan verfrissend en gezond zijn, maar het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je snel weer opwarmt na de duik. Eén ding is zeker: een kop warme chocolademelk (of erwtensoep) smaakt extra lekker na zo’n uitdaging als de Nieuwjaarsduik.


Gezelligheid op de nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee - Sjef Kenniphaas

Wat heb je nodig tijdens een nieuwjaarsduik?

Naast een flinke dosis moed en natuurlijk je zwemkleding, zijn er nog enkele essentiële dingen die je nodig hebt als je wilt deelnemen aan de Nieuwjaarsduik van 2023. Denk aan:

  • Handdoeken
  • Badjas
  • Muts en handschoenen
  • Warme kleren voor na afloop
  • Een thermoskan met een warme thee of soep

Redenen om mee te doen aan de nieuwjaarsduik

Hier zijn enkele redenen waarom mensen deelnemen aan de Nieuwjaarsduik en de mogelijke voordelen ervan:

Traditie: De Nieuwjaarsduik is een leuke en sociale traditie die vaak wordt georganiseerd door lokale gemeenschappen of liefdadigheidsorganisaties. Het is een gelegenheid om samen te komen met vrienden en mede-duikers om het nieuwe jaar te vieren en elkaar aan te moedigen.

Symboliek: Voor velen symboliseert de duik in koud water het afschudden van het oude jaar en het omarmen van nieuwe kansen en uitdagingen in het nieuwe jaar. Het kan een gevoel van vernieuwing en wedergeboorte oproepen.

Adrenaline: Het ijskoude water zorgt voor een adrenalinekick en een gevoel van opwinding. De koude kan zorgen voor een intense fysieke en mentale ervaring, wat voor sommigen aantrekkelijk is.

Gezondheidsvoordelen: Sommige mensen beweren dat koud water baden gezondheidsvoordelen kunnen hebben, zoals het stimuleren van de bloedsomloop, het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de huidconditie. Er is enig wetenschappelijk bewijs dat koude watertherapie positieve effecten kan hebben, maar dit is nog steeds onderwerp van onderzoek.

Goede doelen: Veel Nieuwjaarsduiken zijn gekoppeld aan liefdadigheidsdoelen, waarbij deelnemers geld inzamelen voor een goed doel. Door deel te nemen aan de duik dragen ze bij aan een zinvolle zaak, wat een extra motivatie kan zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de Nieuwjaarsduik niet zonder risico’s is, vooral als het water erg koud is. Deelnemers moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van onderkoeling en andere gezondheidsrisico’s en moeten voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van warme kleding en het langzaam wennen aan de kou voordat ze het water ingaan.

Een extra tip voor veiligheid: wees voorzichtig en ga niet alleen zwemmen in koud water. Ook kun je schoenen (of speciale waterschoenen) dragen, want door de kou kun je je voeten mogelijk niet meer voelen, en met schoenen blijf je langer warm. Naast je hoofd en handen koelen je voeten namelijk het snelst af.

Luid het nieuwe jaar sportief en vol goede moed in met de Nieuwjaarsduik! We wensen je een gezond en gelukkig 2024!