Stairway to Heaven siert Baakmeerdijk

Nieuws
Herbert Nouwens, links en Jos de Moel bij de zojuist gedoopte stairway
Herbert Nouwens, links en Jos de Moel bij de zojuist gedoopte stairway (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - ‘Juist in tijden van diepe duisternis, neergeworpen tussen het puin door de bommen, van eertijds glorieuze plannen en soms lege wensdromen kunnen onze ogen open gaan voor een hogere roeping.’ Soortgelijke woorden, over een poort naar de hemel, een ‘stairway to heaven’ klonken er maandag in de wind aan de Baakmeerdijk. De tekst Stairway to heaven’ van het legendarische liedje van Led Zeppelin is nu verbeeld met een ondergrond van Dresdens bunkerstaal en een Bergense kloostertrap, gered uit een gesloopt pand van de zusters Ursulinen.

Door: Ed Bausch

Het beeld van Herbert Nouwens plaatst zomaar opeens een groot deel van de dijk in een heel ander perspectief. In het geitenweidje bij het huis van Jos en Lot de Moel staat daar nu de Stairway to Heaven, stevig verankerd als de openbare uitnodiging aan iedere passant om misschien de weg naar een hoger leven, al is het maar in de fantasie, eens te overwegen. “Schoorlaar Hans Peter Corbee had de kunstenaar opdracht gegeven en het beeld eerst geplaatst in de tuin van de Dorpskerk in Schoorl en nu staat het hier, als een langdurige bruikleen, geschonken door de Stichting Verwondering 1601. Het is ook óns appèl voor de waarde van verbeelding, zo broodnodig.” Het kloostervocht van de Egmondse Abdij sprenkelde hij over het beeld, pastoor Jan Jaap van Peperstraten. Zo doopte hij het beeld, na een bijna stichtelijk verhaal over hemelladders, die inzichten kunnen geven voor inspiratie, misschien zelfs vermindering van kwaad in de samenleving, zoals nu met de oorlogen her en der. Beeldend kunstenaar Herbert Nouwens is bekend, beroemd en zelfs berucht van zijn twee torens op de rotonde in de Bergerweg, De Poort naar Bergen, geplaatst in 2002. De kunstenaar had voor de bijeenkomst van maandag zijn nette pak aangetrokken, opgesierd met een rode stropdas, zich bewust van een bijzonder moment.

Stalen blikvanger

Gelukkig zijn zij die er aan wonen, aan de Baakmeerdijk. Die schitterende eeuwenoude dijk, die vanuit het dorp eerst Kerkedijk heet en vanaf de Kogendijk eerst de Oosterdijk. Bij het dromerige gemaaltje, waar ‘s zomers de rozen klappen en de korenbloemen hun blauw pronken begint ‘ie en hij eindigt bij het kruispunt Oude Natteweg/Kerkedijk. Het is een dijk die je vooral het beste kunt befietsen. Dan dringt zich ook de weidsheid het beste aan je op. Die weidsheid heeft nu een extra blikvanger met de Stairway to Heaven. Er staat een fraai informatiepaneel bij. Een prachtige verrijking van de openbare ruimte, zomaar opeens, een gestaalde blikvanger.