Nieuwjaarsreceptie gemeente Bergen 2024: veel energie voor een nieuw jaar

Politiek
Afbeelding
(Foto: habrofotografie/hans brouwers)

Kijk, dat is toch een mooi voornemen, waar goed over is nagedacht. Waterpunten bij de speelplaatsen. In heldere bewoordingen mocht kinderburgemeester Tygo Fontijn maandagavond in de Ruïnekerk als eerste de talrijke bezoekers het goede wensen voor een goed nieuwjaar. Hij kwam met onder meer deze suggestie. “Want dan blijven kinderen langer buiten spelen en zitten ze niet te lang achter hun schermpjes.” Ook verzocht hij de zaal om mee te denken om kinderen voor te dragen voor een jeugdlintje. Hij zei dit alles niet zonder eerst indrukwekkend te hebben stilgestaan bij de rampen, oorlogen, die momenteel de wereld teisteren, waar kinderen ook heel vaak slachtoffer van zijn, en wel voor een leven lang. Maar ook: “Ik besef hoe fijn het hier dan is. Wat een geluk we hier hebben. En hoe dankbaar ik ben dat ik met Lars (burgemeester Voskuil) van alles mag meemaken als kinderburgemeester.” In de tweede helft van zijn kinderburgemeesterschap gaat hij onder meer aan de slag met de enquête die zijn voorgangster Sofia Mourao Bakker in gang heeft gezet.

door Ed Bausch

‘Waterpunten bij de speeltuinen’

Het was zoals gebruikelijk weer een bont gezelschap, dat namens de samenleving een toost uitbracht op het nieuwe jaar. Vertegenwoordigers van de politie, brandweer, de geestelijkheid, de sport, cultuur, zorg, de vertegenwoordigers van de BIZZ’en (de nieuwe ondernemersverenigingen), politici hadden het druk met handen schudden en onderwijl lieten ze zich de, ook vegetarische, bitterballen goed smaken, ook al was de warme maaltijd thuis net achter de rug. Want de kerk, ieder jaar is de nieuwjaarsreceptie in een andere kerk, was al om half zeven open om de eerste gasten te verwelkomen. En stipt om 19.00 uur waren er de speeches. Want ja, een nieuw jaar wenkt: aan de slag.

‘Doosjes zon’

Burgemeester Voskuil haalde het nieuwjaarsgedicht van Ruud Osborne aan, dat het gemeentebestuur zo veel mogelijk huis aan huis had laten verspreiden: ‘Doosjes zon’. Die hebben we nodig. “Want ja, het is dan wel een nieuw jaar maar we nemen van alles mee uit het oude jaar.” Ook de burgemeester stipte de verschrikkingen aan, de dagelijkse beelden van ellende en onrust. “Het is een onbevattelijkheid en ons past het om dan hier in onze omgeving zo welkom mogelijk te zijn voor vluchtelingen. Nog altijd zijn er meer dan vijfhonderd gevluchte Oekraïners in onze gemeente, waarvan het grootste deel bij particulieren en dat verdient ons enorme respect en onze dankbaarheid. Wij zijn ontroerd door de betrokkenheid in Egmond Binnen bij de opvang van 31 jonge vluchtelingen uit allerlei landen. Daar is onlangs een baby geboren, een hele jonge moeder. Nieuw leven, passend in zo’n doosje zon.”

Aandacht voor jongeren

Hij stipte ook de grote bereidheid aan voor het doen van vrijwilligerswerk bij de brandweer de zorg, de cultuur en de sport en waar niet al. Hij stipte het grote belang van dorpshuizen aan en dat de gemeente daar pal voor wil staan, zoals in december met de steun aan de Blinkerd. Maar hij noemde speciaal ook de Schulp in Egmond Binnen, het nieuwe T&O gebouw in Bergen, de Hanswijk in Egmond aan den Hoef en Post aan Zee in Egmond aan Zee. Bakens die we hard nodig hebben. De burgemeester vroeg aandacht voor onze jongeren, in deze woelige wereld. “Wij moeten hun twijfel zien en goed begeleiden.”

Hoeders van de democratie

“Ja, er wordt ook gemopperd. Dat is ook goed. Maar wees er ook van overtuigd hoe we met dit nog betrekkelijk nieuwe college en samen met de gemeenteraad bezig zijn om dingen vooruit te helpen, vooral met grote juridische zorgvuldigheid.” En hij somde de vorderingen op: het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef, het Harmoniegebied in Bergen, de woningen op de plaats van de Kimschool in Groet, de voetbalfusie in de Egmonden. “Het zijn uitingen van de kracht van lokale democratie, die je dus nooit ter discussie moet stellen. Eens te meer moeten wij die democratische waarden uitdragen, waarborgen, anders komen we op een hellend vlak. Hoeders van de democratie moeten wij zijn, ook in onze eigen omgeving. Daarna ging het Grote Ontmoeten weer verder. Een hoop dagen in het vooruitzicht om tot Grote Daden te komen.

Afbeelding