Column Blik van Co: ‘Rekening vervuiling naar Tata Steel is klinkklare onzin’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

De gemeente Beverwijk gaat regelmatig de speeltoestellen schoonmaken om ze zo te ontdoen van de kankerverwekkende uitstoot van Tata Steel. Een motie van die strekking werd door een grote meerderheid van de Beverwijkse raad aangenomen. Dit in navolging van wat er al in Wijk aan Zee gebeurt. 

Dit komt mede door de schreeuw van FrisseWind.nu dat bij het laatste RIVM-onderzoek ook in Beverwijk ongezonde hoeveelheden PAK en lood zijn gemeten. Zij vinden daarom dat niet alleen de speeltuinen, huizen en auto’s in Wijk aan Zee, maar in de hele regio dagelijks moeten worden schoongemaakt en dat de schoonmaak in een straal van vier kilometer moet gebeuren. 

Ik vraag me hardop af waarom FrisseWind.nu zoveel onrust stookt onder de inwoners en dat zij weer naar Tata Steel wijzen. Hebben Frissewind.nu en de gemeenteraad zelf weleens de speeltoestellen in Beverwijk geïnspecteerd op vervuiling? Nee dus. Maar ik wel. Ik moet constateren dat de emoties zonder argumenten de boventoon is gaan voeren waardoor het rationeel denken verloren is gegaan. In 2022 zijn alle metalen onder de gezondheidskundige grenswaarde gebleven,alleen lood zit op de grens. Het rapport zegt dan ook dat er geen conclusies getrokken kunnen worden van af - of toename van uitstoot van PAK en metalen door Tata Steel. 

Hebben Frissewind.nu en gemeenteraad speeltoestellen in Beverwijk zelf geïnspecteerd?

Om structurele effecten te kunnen waarnemen is meten over een langere periode noodzakelijk. De conclusie is wel dat Tata Steel een belangrijke bron van PAK en metalen is, maar op basis van deze metingen kunnen zij niet gespecificeerd worden. Het RIVM heeft gekeken naar het stof dat zij op de grond aantroffen en niet wat in de lucht zit. Dat dan de rekening naar Tata Steel gestuurd moet worden is dus klinkklare onzin. Andere bronnen spelen ook een zéér belangrijke rol in deze. 

De energiecentrale Vattenfall, het vliegverkeer, scheepvaart in het Noordzeekanaal, het drukke (vracht)autoverkeer in de IJmond, de lange files in de zomermaanden naar en van Wijk aan Zee. Van wat zij uitstoten komt ook op de grond terecht. Ik krijg een raar onderbuikgevoel dat de bakens worden verlegd van Wijk aan Zee naar Beverwijk en Heemskerk om toch onze staalfabriek te laten sluiten op basis van “gewone algemene vervuiling”.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl