Pop-Up Kunstbunker van start in centrum Castricum

Algemeen
Locatie Pop-up Kunstbunker aan Dorpsstraat 58.
Locatie Pop-up Kunstbunker aan Dorpsstraat 58. Foto: Joanne Koeleman

CASTRICUM - In het centrum van Castricum opent donderdag 1 oktober aan Dorpsstraat 58 de Pop-up Kunstbunker. Centraal staat hier de geschiedenis en haar verhalen van de echte Kunstbunker. Binnenkort verschijnt er op de tijdelijke locatie ook een berg aardappelen, want als het goed is nemen de bezoekers die mee van huis. Waarom dat is? Het verhaal is te lezen in deze tentoonstelling. De toegang is gratis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerde de Kunstbunker als veilige opslagplek voor de kunstschatten van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. Later is de bunker door de Duitse bezetters nog gebruikt als munitieopslagplaats, als opslagruimte voor in beslag genomen fietsen en als manschappenverblijf. Sinds 1958 slaat EYE Filmmuseum er brandbaar filmmateriaal op en dat is nog steeds de huidige functie van de bunker. 

Stem uitbrengen

De initiatiefnemers van dit project hebben zich verenigd in de Stuurgroep Kunstbunker en willen dat de originele Kunstbunker bereikbaar wordt voor publiek. De Stuurgroep wil middels dit Pop-Up Kunstbunker-project de aandacht vestigen op de oorspronkelijke bunker en zijn toekomstige functie. De geschiedenis leeft weer op in de Pop-up Kunstbunker met teksten, foto’s, schilderijen, filmbeelden, geluidsfragmenten en voorwerpen. De bezoekers krijgen daarbij de gelegenheid om hun stem uit te brengen over de toekomst van de bunker. 

Aardappel ruilen voor kunst

Projectleider Joanne Koeleman: “De expositie is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor bezoekers die een aardappel meenemen als entreebewijs hebben we een leuk geschenkje. Ze krijgen een kunstwerk mee naar huis. Ook schoolklassen kunnen terecht, op eigen initiatief of in combinatie met een begeleid schoolprogramma vanuit Huis van Hilde.” De tentoonstelling is te bezoeken van 1 oktober (officiële opening om 16.00 uur en inloop voor iedereen om 17.00 uur) tot en met 25 oktober. Op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Vergeet niet een pieper mee te nemen!

Voor reserveringen en meer informatie: Huis van Hilde