MEE & de Wering lanceert Virtual Reality-game tegen steekgeweld onder jongeren

Algemeen
Bestuurder Rob Hartings presenteert de VR-game Re:Action.
Bestuurder Rob Hartings presenteert de VR-game Re:Action. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Steekgeweld onder jongeren neemt toe. Het messenbezit ook. Volgens de laatste cijfers van de landelijke politie is het aantal steekincidenten onder minderjarigen in tien jaar tijd verdubbeld. Dit moet stoppen, vindt Rob Hartings, bestuurder van welzijnsorganisatie MEE & de Wering. “En dan het liefst op zo’n manier dat jongeren zelf het besluit nemen hun gedrag te veranderen.”

Nog 200.000 euro nodig voor doorontwikkeling

“Door bewustwording”, vult Bas Ouwens, jongerenwerker uit Den Helder, aan. “Zonder een ‘preek’ van ouders of politie, want met een vinger wijzen en zeggen dat je dit maar beter niet kunt doen helpt niet.” Wat helpt wel? “Door aan te sluiten op hun eigen belevingswereld: gamen.” MEE & de Wering presenteerde 9 september de VR-game Re: Action tegen steekgeweld onder jongeren bij Hogeschool Inholland in Haarlem.

Tekst gaat onder foto


VR-game Re:Action - Games for Health, ImproVive / MEE & de Wering

Bas Ouwens en Nikkie Siersma van Jongerenwerk Den Helder (MEE & de Wering) ontwikkelden de game samen met jongeren uit Den Helder, de bedrijven Games for Health, ImproVive en AdSysCo. Bas: ,Met de VR-bril stapt de jongere in een realistische, interactieve ervaringswereld. Hij krijgt te maken met dilemma’s, en laat afhankelijk van zijn keuzes, de situatie wel of niet escaleren. Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, en de ervaring dat er altijd ruimte is om keuzes te maken; zoals het vragen van hulp.”

Bedienmodel

MEE & de Wering wil een bedienmodel maken om gastlessen op scholen te verzorgen met een uitrol over heel Nederland. Hartings: “We willen de game niet voor onszelf houden. Elke gemeente en  (welzijns)organisatie kan de game gebruiken om na instructie zelf gastlessen te geven op scholen.”

Een andere optie is er ook. Het plaatselijke Jongerenwerk kan samen met jongeren uit hun regio diverse scenes van  de game aanpassen, zodat het nog beter aansluit bij de jongeren uit hun omgeving. Nikkie: ,,Jongeren gaan anders denken over het dragen en gebruiken van messen. Ze beseffen dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben in of ze een situatie laten escaleren of niet.” Jowi, (25) is één van de ontwikkelaars. Van hem is een avatar gemaakt voor de game. ,,Tijdens het maken van de game ben ik voor het eerst in mijn leven vijf dagen achter elkaar op tijd geweest.” Hij  weet als geen ander hoeveel leed steekgeweld veroorzaakt en laat een flinke steekwond zien op zijn arm. Ook mentaal laat messengeweld zijn sporen na. ,,Ik was totaal niet gelukkig. Ik wilde verandering.” Aan Jongerenwerk Den Helder heeft hij veel steun. ,,Er is mij een leerwerktraject aangeboden. Via de game wil ik jongeren helpen door gastlessen te gaan geven op scholen. Ik besef nu dat het echte wapen je hoofd is. We kunnen communiceren. Het hoeft niet uit de hand te lopen.” 

Tekst gaat onder foto


VR-game Re:Action met avatar Jowi. 

Jurriaan van Rijswijk is de oprichter van Games for Health: ,,Het voordeel van het maken van karakters (avatars) die ergens op lijken is dat mensen zich ermee kunnen identificeren. De game is ook echt door en voor jongeren gemaakt, zodat het aansluit op de behoeften en de leefwereld van de jongeren. Twee mensen spelen de game, en in de VR praten ze met elkaar. Je kunt het op afstand spelen en op andere plekken.  Ze vonden het echt te gek om hun eigen game te maken.”

200.000 euro

Voor de doorontwikkeling van de VR-game is nog 200.000 euro nodig, zegt Rob Hartings, bestuurder van MEE & de Wering. Op 9 september presenteerde hij samen met zijn samenwerkingspartners het prototype van de game bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Beleidsmakers en jongerenwerkers uit Noord- en Zuid-Holland, regionale en landelijke pers waren aanwezig om de game te proberen. “Nu uitrollen over heel Nederland.”

Aanmelden

Geïnteresseerden die (binnen hun gemeente of welzijnsorganisatie) te maken hebben met steekgeweld onder jongeren kunnen zich wenden tot MEE & de Wering. Stuur uw mail naar Rob Hartings: r.hartings@meewering.nl  Samen maken we het verschil. Zie ook www.meewering.nl/actueel/nieuws/mee-de-wering-presenteert-virtual-reality-game-tegen-steekgeweld-onder-jongeren


Na de presentatie proberen genodigden de VR-game Re: Action tegen steekgeweld onder jongeren. - Paul van Heel

Na de presentatie proberen genodigden de VR-game Re: Action tegen steekgeweld onder jongeren.