22 NH-vrouwen zichtbaar gemaakt

Algemeen
Ronduit Uitgesproken van kunstenaar Marieke Warmelink maakt vrouwen zichtbaar door middel van kunst.
Ronduit Uitgesproken van kunstenaar Marieke Warmelink maakt vrouwen zichtbaar door middel van kunst. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Kunstproject Ronduit Uitgesproken vraagt aandacht voor vrouwen en de gendergelijkheid in Nederland. Het project Ronduit Uitgesproken van kunstenaar Marieke Warmelink maakt 22 vrouwen zichtbaar door middel van kunst.


Hiermee vraagt zij aandacht voor gendergelijkheid in Nederland. De zichtbaarheid van vrouwen zorgt voor herkenning en erkenning van hun bestaan en de rol die zij spelen in onze samenleving. Voor het project koos de kunstenaar 22 vrouwen uit Noord-Holland, die door hun positie bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij. De eindtentoonstelling van Ronduit Uitgesproken vindt plaats in Cultureel Centrum Geesterhage in Castricum, nog tot en met 6 oktober. 

Uit meer dan 70 nominaties heeft de kunstenaar 22 vrouwen gekozen, die zij persoonlijk heeft geïnterviewd. In 22 weken schilderde Marieke elke week van iedere vrouw een portret én een inspirerende verhaal. De verhalen raken; Rosalie Groenia is als 18 jarige de jongste deelnemer en zet zich al jaren actief in voor LHTBIQ+ rechten. Mareike Bestenbreur is een sportfeministe van 74 jaar die met een opgeplakte snor verkleed als man met langlaufwedstrijden mee deed. Monique Bonsen neemt als vrouwelijke burgemeester van Koggenland een belangrijke positie in.

Warmelink ziet haar project als een manier om (alsnog) respect te tonen voor elke vrouw en deze daarmee vrouwen in volledigheid te erkennen. Gendergelijkheid in Nederland Gendergelijkheid is een illusie in Nederland. “Nederland staat op de 31e plaats van de wereldwijde gendergelijkheidsindex en is dus bepaald geen koploper.”

Kijk op www.mariekewarmelink.com voor meer informatie over het project.

 Ronduit Uitgesproken wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Castricum. De tentoonstelling opent 10 september in Cultureel Centrum Geesterhage in Castricum.

22 vrouwen in beeld.