Gemeente Castricum zet kunstenaars aan het werk

Cultuur
Het project ‘Dromen Delven Dromen Dragen’ wordt uitgevoerd door kunstenaars Denise Kamp en Eva Lute.
Het project ‘Dromen Delven Dromen Dragen’ wordt uitgevoerd door kunstenaars Denise Kamp en Eva Lute. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM- Verschillende professionele kunstenaars zijn door gemeente Castricum geselecteerd om dit jaar nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren in de gemeente. De financiële ondersteuning die zij hiervoor krijgen heeft als doel om de culturele infrastructuur van het dorp een positieve boost te geven in Corona-tijd. De kunstenaars hebben gemeen dat zij allen in Castricum wonen. 

Opvallend is dat alle drie de kunstprojecten een interactieve verbinding aangaan met het Castricumse publiek; zij prikkelen de inwoners van het dorp om mee te doen en input te geven. Het project ‘Dromen Delven Dromen Dragen’ wordt uitgevoerd door kunstenaars Denise Kamp en Eva Lute.

Alle mensen hebben dromen 

Uitgangspunt is dat alle mensen dromen hebben, ongeacht leeftijd, achtergrond of gender. De kunstenaars verzamelen deze dromen via hun website en persoonlijke interviews, en vertalen deze in de zomer van 2022 naar een interactieve kunstinstallatie.

Samenwerking met Technasium Bonhoeffer College

Hierbij wordt samengewerkt met het Technasium van het Bonhoeffer College. Iedereen die dit wil kan zijn nu droom delen en het project volgen via de website

Beeldend kunstenaar Marieke Warmelink wil vrouwen ‘empoweren’ op hun pad naar leiderschap. Ze doet dit middels kunst. In haar project ‘Ronduit Uitgesproken’ werkt ze aan 22 portretten van inspirerende vrouwen, middels beeldende kunst, verborgen vrouwenverhalen, een presentatie op Internationale Vrouwendag, twee tentoonstellingen, een filmbijeenkomst en een Mastermind.

De tekst loopt door onder de foto:

Marieke Warmerlink. (Foto: aangeleverd)

Vrouwen uit Noord-Holland die een positieve rol hebben gespeeld of van grote betekenis zijn geweest bij veranderingen in de maatschappij worden hierin uitgelicht. Dit kunnen vrouwen zijn van nu of van lang geleden. Castricummers worden opgeroepen om voor 31 januari een vrouw te nomineren via www.mariekewarmelink.com. De selectie wordt bekend gemaakt op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2022.

Aandacht voor gendergelijkheid 

Met dit project vraagt de kunstenaar aandacht voor gendergelijkheid. Ook wil zij andere vrouwen inspireren om zichzelf zichtbaarder te maken, het voortouw te nemen, en bij te dragen aan het maken van belangrijke beslissingen in de samenleving. Het laatste project is van kunstenaar en speculatief designer Nicole Spit. Met haar designstudio ‘Dáárheen’ is ze gewend trendonderzoek te doen. De bevindingen uit deze onderzoeken zijn vaak inspiratie voor haar kunstobjecten, zoals nu bij het ‘Digitaal Boommonument’. 

De tekst loopt door onder de foto:

Virtual Reality bomen door Nicole Spit. (Foto: aangeleverd)

Dit project komt voort uit de behoefte van veel mensen tijdens de lockdowns om de natuur in te gaan. Onze bewustwording over de waarde van bomen verandert. Toch verdwijnen ook steeds meer bomen door kap, bosbranden of door een andere kijk op natuurbehoud. Kunnen we monumentale bomen wellicht behouden door ze digitaal op te slaan in Virtual Reality? Nicole zal een aantal karakteristieke oude bomen uit de gemeente Castricum vastleggen door ze te scannen en digitaal om te zetten. Per boom maakt zij een korte digitale film waarin de boom de ‘hoofdrol’ heeft in zijn digitale droomwereld en een 3D geprint model van de stam, met de zaden van de boom daarin opgeborgen, als een soort genetische databank. Met behulp van speciale software worden de bomen 3D geprint als digitaal monument, in een virtuele droomwereld. Dit monument wordt gepresenteerd middels een tentoonstelling in het dorp. 

Nicole Spit vraagt Castricummers om mee te denken en het project te volgen via Art.studiodaarheen.nl en op haar Instagram @studiodaarheen.

Dromen Delven Dromen Dragen.