Maatjes in Castricum verbreken de eenzaamheid

Nieuws
Shirley (links) en Carla (rechts) helpen eenzame ouderen aan een maatje.
Shirley (links) en Carla (rechts) helpen eenzame ouderen aan een maatje. (Foto: Rowin van Diest)

CASTRICUM – Welzijn Castricum zet zich in tegen eenzaamheid in de gemeente Castricum. Met de projecten ‘Samen2’ en ‘Zorgmaatjes’ doorbreken zij de eenzaamheid van ouderen. 

Door Rosemarijn Beneker

Maatjesvrijwilligers gezocht in gemeente Castricum

Carla Min is Sociaal Cultureel Werker en staat aan het roer van de twee projecten. ‘’Bij Samen2 wordt er gezocht naar iemand die het leuk vindt om een ander te bezoeken, dit kan wekelijks of tweewekelijks zijn. Met deze bezoeken doorbreek je een stukje eenzaamheid’’, vertelt Carla. ‘’De vraag komt van mensen die niet zo makkelijk meer de deur uit kunnen door het wegvallen van mobiliteit. Maar soms ook van mensen die het moeilijk vinden om zich in grote groepen mensen te begeven. Een maatje kan iemand al ondersteunen door het samen drinken van een kop koffie of een rondje wandelen. Kortom, even de dag doorbreken.’’ Wat er gedaan wordt, bepalen de maatjes zelf. Wel komt Welzijn Castricum eerst op huisbezoek bij de aanvrager om de wensen te bespreken. Daar wordt vervolgens een geschikte vrijwilliger bij gezocht.

Alle vrijwilligers worden eerst gescreend door Shirley Serno, Coördinator bij het Vrijwilligers Informatie Punt. ‘’Wanneer iemand zich aanmeldt als vrijwilliger houden wij eerst een intakegesprek om te bekijken waar iemand zich voor wil inzetten.’’ Als blijkt dat iemand geschikt is als maatje, maakt Carla vervolgens een match. 

Het Vrijwilligers Informatie Punt is een aanvulling op wervingsmiddelen van vrijwilligersorganisaties. Kosteloos bieden ze de kans om vrijwilligersvacatures te plaatsen. ‘’Onze toegevoegde waarde is het persoonlijke gesprek dat we met de vrijwilligers voeren. Door in gesprek te gaan, kunnen wij betere matches maken’’, vertelt Shirley.

Zorgmaatjes

Het project Zorgmaatjes is er om de mantelzorgers te ontzorgen. Iemand met een partner die een vorm van dementie heeft, is veel aan huis gekluisterd. De mantelzorgers willen graag even alleen de boodschappen kunnen doen of naar de kapper gaan. Voor deze mensen is er de mogelijkheid om een zorgmaatje te laten komen. ‘’Het is eigenlijk een soort vorm van ‘oppassen’, iemand even gezelschap houden’’, licht Carla toe. Vanuit Welzijn Castricum worden ook zorgmaatjes gezocht. ‘’Wij houden gesprekken met de mensen die zich aanmelden, vaak zijn dit al mensen met zorgachtergrond, maar dat hoeft niet altijd. Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben om gezelligheid te kunnen geven aan iemand. Zodra er verpleegtechnische handelingen aan te pas komen, wordt de vraag doorgezet naar een zorginstantie.’’ 

Successen 

Vanuit haar eerdere werk voor het maatjesproject bij ‘VWC-BUUV’, herinnert Carla zich een aantal mooie succesverhalen. ‘’Zo was er een man die graag af en toe naar Amsterdam wilde gaan, hij kon echter niet meer met het openbaar vervoer reizen. In dit geval zochten we dus een maatje dat hem mee op pad wilde nemen. Uiteindelijk is er iemand gekoppeld die eens per maand met hem naar Amsterdam ging. Een ander voorbeeld gaat over een beginnend dementerende vrouw die nog heel goed en graag fietst, daar hebben we een fietsmaatje voor gevonden. Samen fietsen ze soms wel 40 kilometer. Het maatje geeft dan wel een seintje wanneer het tijd is om te pauzeren, daar moet ze even aan herinnerd worden. Je ziet dan dat het verschil tussen ‘gewone’ maatjes en zorgmaatjes soms klein is.’’

Reacties maatjes

Er zijn maatjes die al jaren met elkaar omgaan. Er zijn ook mensen die jaren bij elkaar zijn en toch uit elkaar groeien. ‘’Als de klik niet meer te herstellen is, gaan wij – als de vraag er nog is – op zoek naar een nieuw maatje. Het eerste gesprek is natuurlijk wel verkennend. Als iemand lang eenzaam is geweest, is het soms ook even wennen aan het gezelschap’’, legt Carla uit.

Margreet Haverkamp (68) zet zich sinds 2016 in als vrijwilliger in de gemeente Castricum. ‘’Na 50 jaar werken in de zorg, ben ik nu met pensioen. Ik wil graag bezig blijven en mensen helpen, daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen.’’ Momenteel werkt ze als gastvrouw bij de Tuin van Kapitein Rommel en sinds vorig jaar ook bij het Hof van Kijk Uit, waar dagbesteding geboden wordt aan mensen met een beperking. Ook wil ze zich gaan inzetten voor het Maatjesproject. ‘’Je maakt een praatje met iemand en drinkt gezellig een kopje koffie. Door het werken als vrijwilliger ontstaan er ook zeker nieuwe vriendschappen.’’

Evaluatie

Eens per (half) jaar worden alle maatjes uitgenodigd voor het uitwisselen van ervaringen. Zo blijft Welzijn Castricum in contact met de maatjes.

Week tegen Eenzaamheid

In oktober zijn er veel activiteiten rondom de week tegen eenzaamheid (28 september tot en met 4 oktober). Carla: ‘’We willen mensen bewust maken van eenzaamheid in het algemeen bij jong en oud. Want ook bij jongeren komt eenzaamheid voor. Voor jongeren is er het project ‘JoinUz’. Ook rond de kerstdagen zetten wij de deur vaker open. Daarnaast zijn de ontmoetingsplekken belangrijk voor mensen die alleen zijn. Elke woensdagochtend bijvoorbeeld, kunnen mensen onder leiding van gespreksleiders bij elkaar komen bij de Tuin van Kapitein Rommel en Fase Fier.’’ Ook in Limmen en Akersloot zijn er open ontmoetingsmomenten.

Samenwerkingen 

Het VIP Castricum werkt met veel vrijwilligersorganisaties samen, bijvoorbeeld met Dierenbuddy. Samen koppelen ze vrijwilligers aan cliënten die hulp nodig hebben met het uitlaten van de hond. ‘’Dit soort samenwerkingen zijn erg belangrijk’’, vertelt Shirley.

Organisaties die vrijwilligers zoeken kunnen kosteloos hun vrijwilligersvacatures plaatsen op de website www.vrijwilligerswerkcastricum.nl.

Voor iedereen

‘’Iedereen vanaf 16 jaar oud kan vrijwilliger worden’’, zegt Shirley. ‘’Het enige wat je nodig hebt, is een flinke dosis enthousiasme en gedrevenheid.’’ De redenen om vrijwilliger te worden, lopen uiteen per persoon. Shirley noemt een aantal voorbeelden: ‘’Sommigen willen iets terugdoen voor de buurt waar ze zijn opgegroeid, anderen willen hun week betekenisvol vullen. Laatst was er een jongedame die haar cv wilde aanvullen, vrijwilligerswerk wordt steeds vaker gedaan als opstap naar betaald werk. Vrijwilligerswerk kan ook goed werken om de Nederlandse taal te leren.’’ Carla vult aan dat er soms ook aanbod komt vanuit het UWV. ‘’Deze mensen krijgen niet minder uitkering, wat een misvatting is bij veel mensen. Vrijwilligerswerk helpt deze mensen een stap verder richting een betaalde baan.’’

Affiniteit met anderen is het belangrijkste, volgens Carla. ‘’Ik merk ook dat de maatjes die gezelschap willen geven ook vaak hier zelf behoefte aan hebben. Er ontstaan veel vriendschappen.’’

Maatje gezocht

Mensen die behoefte hebben aan een maatje komen vaak via huisartsen, praktijkondersteuners, thuiszorg en sociale teams in contact met Welzijn Castricum, maar ook via het Buurtbakkie en het programmaboekje van de stichting dat gratis in de hele gemeente verkrijgbaar is.

Meer informatie

Iedereen die op zoek is naar een maatje of zich als vrijwilliger wil inzetten, kan contact opnemen met Vrijwilligers Informatie Punt Castricum via vip@welzijncastricum.nl of 0251-656562. Bekijk de websites www.welzijncastricum.nl en www.vrijwilligerswerkcastricum.nl voor meer informatie.