Buurtcomité wil tankstation behouden

Nieuws
Het huidige tankstation zou plaats moeten maken voor appartementengebouw.
Het huidige tankstation zou plaats moeten maken voor appartementengebouw. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Het ‘Buurtcomité Regio Geesterhage’, heeft zich uitgesproken voor behoud van het BP-tankstation en tegen het project om winkelcentrum Geesterduin uit te breiden. Tot nu toe voelden ze zich niet gehoord door ontwikkelaar Hoorne Vastgoed en gemeente Castricum en trokken ze bij BP-Nederland aan de bel via een schrijven. 

Door Aart Tóth

Dit in de hoop dat BP zich zal verzetten tegen verplaatsing, om ruimte te maken voor uitbreiding van Geesterduin. De daarbij betrokken woningbouw, met 215 appartementen waaronder 40 procent bestemd voor sociale huur, wordt niet genoemd in het schrijven.  

“Wij vinden dat het BP-pompstation al vele jaren een belangrijke rol speelt in de lokale gemeenschap en dat de bereikbaarheid en de goede service worden gewaardeerd. Wij zouden het jammer vinden als het pompstation zou verdwijnen of verhuizen.” Daarbij aangetekend dat een tankstation in de huidige tijd nooit meer een exploitatievergunning zal krijgen zo dichtbij woningen en winkels. Vandaar dat tankstations veelal gevestigd zijn buiten de bebouwde kom, zonder te veel gebouwen in de nabijheid. Vanwege veiligheidseisen rondom tankstations.

“Het buurtcomité heeft diverse malen bezwaar aangetekend bij Hoorne en gemeente om het plan tegen te houden en om meer inspraak te krijgen in de ontwikkeling van het winkelcentrum, maar tot nu toe zonder enig resultaat.” Richting BP stellen ze: “Wij begrijpen dat dit plan aantrekkelijk kan lijken voor BP, omdat het een financiële vergoeding en alternatieve locatie voor het pompstation inhoudt, maar wij willen u vragen om verder te kijken dan dat.”

Voorlopig is alles nog in de ontwikkelingsfase waarin er al drie participatiebijeenkomsten zijn georganiseerd door Hoorne, Kennemer Wonen en gemeente Castricum. De daarin gemaakte opmerkingen van belangstellenden zijn grotendeels verwerkt in een volgende bijeenkomst. Zo zijn er aanpassingen uitgevoerd in de bouwhoogte, parkeerplaatsen, het aantal sociale woningen, openbare groenpartijen en het cultuurplein. Op dit moment is de architect druk aan het rekenen en tekenen om er een aantrekkelijk ontwerp van te maken, waarna het in de vergunningenfase zal belanden.