Rondgang van de Toekomststoel

Nieuws
Klimaatburgemeesters Theo en Marleen geven gastlessen op scholen.
Klimaatburgemeesters Theo en Marleen geven gastlessen op scholen. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - De Toekomststoel is een lege stoel die overal waar besluiten genomen worden de toekomst vertegenwoordigt.

Het idee komt uit Jan Terlouws boek: ‘Het hebzuchtgas’, een sprookje voor jong en oud. ‘’We lenen de Aarde van onze kinderen. Het is van het grootste belang dat we goed zorgen de leefbaarheid en gezondheid van alles wat leeft. Dat we alles op alles zetten om de klimaatverandering af te remmen, te stoppen. En de biodiversiteit bevorderen, stimuleren’’, aldus de klimaatburgemeesters. 

De Kustlijn

Afgelopen weken heeft de stoel op veel verschillende plaatsen gestaan. De kick-off was bij basisschool de Kustlijn. Daar hebben de kinderen een stoelpoot versierd. Omdat de Kustlijn de vergroening van het schoolplein als thema had, is de stoel groen gekleurd en met biodiversiteit versierd: bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Na de Kustlijn kwam de stoel naar voetbalclub FC Castricum. In de kantine kreeg de stoel een prominente plaats op het podium.

De Kerkuil en FC Castricum

Daarna was de basisschool de Kerkuil in Limmen aan de beurt. De klimaatburgemeesters mochten gastlessen verzorgen voor de samengevoegde groepen 5 en 6 en kozen ervoor om dat door middel van een ‘beweegquiz’ te doen. Een quiz waarin kinderen steeds konden kiezen uit drie verschillende antwoorden. Steeds vanuit de vraag: wat is het beste voor de wereld? Voor de natuur? In twee groepen van 50 kinderen werden er in de aula twee dynamische en geanimeerde lesuren gevuld. In de week dat de stoel in de school bleef staan, hebben de kinderen de gelegenheid gehad om de stoel hun eigen kleur te geven. De Kustlijn koos groen en biodiversiteit als thema; de Kerkuil koos blauw – de zee – als thema. In het meereizende schriftje staan al heel wat tips en adviezen richting bestuurders: de burgemeester en raadsleden.

AV Castricum

Na de Kerkuil was Atletiek Vereniging Castricum gastheer van de stoel. Bij de opening van het toernooi sprak ook de jeugdklimaatburgemeester Emine een inspirerend woordje. Tijdens het pupillentoernooi konden ouders, grootouders en kinderen de - inmiddels al fraai versierde - toekomststoel bewonderen en teksten bijschrijven in het schriftje.

Burgemeester

Op de Ideeënmarkt bleek onze nieuwe burgemeester Ben Tap zeer goed op de hoogte van de Toekomststoel; als het hem ligt, gaat deze stoel een concrete plaats krijgen na de rondgang door de gemeente. 

Kindcentrum Helmgras

Momenteel staat de stoel in het Kindcentrum Helmgras. Ook daar hebben de klimaatburgemeesters een gastles mogen verzorgen; dit keer aan groep 6A, een klas met 22 enthousiaste, leergierige kinderen. Helmgras gaat deze week de stoel hun kleur en versiering meegeven. 

Aanmelden

Scholen, sportverenigingen, bedrijven en instituties die de Toekomststoel ook een week/weekend in huis willen hebben, kunnen zich melden bij de klimaatburgemeesters: theoversteegen@kpnmail.nl of marleen.heeman@transitiecastricum.nl.