Dodenherdenking in gemeente Castricum

Nieuws
Burgemeester Ben Tap met een indrukwekkende toespraak vooraf aan de twee minuten stilte.
Burgemeester Ben Tap met een indrukwekkende toespraak vooraf aan de twee minuten stilte. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Dagelijks worden we via de verschillende media op de hoogte gehouden van de vele oorlogshandelingen in de wereld. Is het niet Oekraïne, de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Israël, dan is het wel in Azië of Afrika. Allemaal vreselijke beelden, die bij ouderen onder ons nog steeds wonden openhouden met oorlogshandelingen uit de jaren 1940-1945. De meeste onder ons hebben dat gelukkig niet meegemaakt en worden hopelijk via scholen en meer op de hoogte gesteld van die oorlogsjaren. In die oorlogsjaren toen, waren er uiteraard landgenoten die vochten voor onze vrijheid nu. Met de eerdergenoemde oorlogshaarden in het achterhoofd, staan we even stil bij landgenoten, maar ook buitenlandse eenheden, die voor onze vrijheid nu, toen het leven lieten.

Door Aart Tóth

Vooraf aan de twee minuten stilte, was er een kerkdienst in de Dorpskerk in aanwezigheid van burgemeester Ben Tap, waarna in een stille tocht naar het Oorlogsmonument in Park Noord-End werd gelopen. In Akersloot was wethouder Paul Slettenhaar die vanaf de kerkdienst in de protestante kerk via een stille tocht naar het vredesplantsoen voor ging voor de kranslegging, toespraak en twee minuten stilte. Wethouder Roel Beems was in Limmen aanwezig in de Corneliskerk en vanaf daar ging hij via een stille tocht naar het Oorlogsmonument in Park Noord-End in Castricum.

Grote opkomst

Ondanks onzekere weersvoorspellingen was de opkomst van inwoners van de gemeente Castricum zeer groot. Passende muziek was daarbij afkomstig van het lokale talent Benjamin Zoon (14) met een deel van het pianoconcert van Rachmaninov. Ook het orkest van Emergo zorgde voor een muzikale invulling van de herdenking.

Honderden Castricummers bij het monument Park Noord-End.