Castricumse verzetsstrijder herdacht op Bussumerheide

Nieuws
De familie Van Ginhoven met de 89-jarige Kees in de rolstoel.
De familie Van Ginhoven met de 89-jarige Kees in de rolstoel. (Foto: Tessa van Ginhoven)

HILVERSUM/CASTRICUM - Afgelopen zaterdag is aan het verzetsherdenkingskruis op de Bussumerheide een zesde naam toegevoegd. Het is die van Huibert C.J. van Ginhoven, een verzetsman uit Castricum die op 45-jarige leeftijd door de Nazi’s op 17 maart 1942 is geëxecuteerd. Op kosten van de gemeente Hilversum is een nieuwe plaquette gemaakt. De reden is dat de executieplaats van Van Ginhoven ruim een jaar geleden door een neef van Huibert is ontdekt. Het herdenkingskruis staat op een oude schietbaan van het Nederlandse leger. In oorlogstijd gebruikte de bezetter deze locatie om te fusilleren.

Voorafgaande aan de onthulling was er een bijeenkomst in wijkontmoetingscentrum De Palmpit in Bussum, waarbij directe nakomelingen van Van Ginhoven aanwezig waren. Velen waren uit Canada overgekomen. Kees, de zoon van Huibert, hield een aangrijpende toespraak, waarin hij vertelde hoe hij als zevenjarig jongetje de executie van zijn vader had beleefd. Hij voegde daaraan toe dat hij erg blij was dat de naam van zijn vader aan het herdenkingskruis was toegevoegd en bedankte daarvoor de gemeenten die dit hadden mogelijk gemaakt. Ook sprak hij de wens uit dat de as van zijn vader, die in een urn op het Kriegsfriedhof in het Duitse Osnabrück staat, spoedig naar Nederland zal worden overgebracht. Vanuit Castricum zegden de op deze bijeenkomst aanwezige wethouder Valentijn Brouwer en de bestuursleden Albert Lourens en Rino Zonneveld van Oud-Castricum toe mee te werken aan de wens van Kees van Ginhoven.
De herdenking werd afgesloten met een stille tocht naar het verzetskruis op de heide, waar de plaquette werd onthuld.
In mei 2024 is in Castricum het straatnaambord van Huibert van Ginhoven, evenals die van de twee andere verzetshelden Leo Toepoel en Jan Hoberg, vernieuwd. Het uitgebreide verhaal over deze strijders staat vermeld in het 28e Jaarboek van Oud-Castricum uit 2005. Zie ook www.oud-castricum.nl.