‘Achter de voordeur’ wil sociale cohesie verbeteren

Algemeen
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag verrichtte de opening van de nieuwe installatie van Hack The Planet die erop is gericht om de samenhang in de wijk te verbeteren.
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag verrichtte de opening van de nieuwe installatie van Hack The Planet die erop is gericht om de samenhang in de wijk te verbeteren. (Foto: )

Hoe verbeter je de sociale cohesie in een Haagse wijk? De non-profit start-up Hack The Planet heeft er iets op gevonden. Met behulp van een VR-installatie kunnen mensen een kijkje achter iemands voordeur nemen. Immers, onbekend maakt onbemind.

Den Haag - Het project ‘Achter de voordeur’ is een interactieve installatie. De installatie bestaat uit vijf voordeuren die toegang geven tot een kleine binnenruimte. In de binnenruimte is de kijker omringd met schermen. Hij waant zich in de woonkamer van een bewoner in de wijk. De video’s geproduceerd door Wolfstreet zijn met speciale 360 graden-camera’s gemaakt. Hierdoor lijkt het op een virtual reality-ervaring.

In het project ‘Achter de voordeur’ staan de bewoners van Den Haag Zuidwest, Wiktoria, Saba, Rico, Malika en Denise centraal. Zij geven een persoonlijk kijkje in hun leven. De bewogen interviews geven een extra lading door de beslotenheid van de installatie.

“Als we elkaar beter leren kennen, hebben we meer voor elkaar over en kunnen we elkaar helpen wanneer nodig”, legt Tim van Deursen, oprichter van Hack The Planet, uit.

“Achter de voordeur” is de komende weken tijdens openingsuren te zien in Bibliotheek Bouwlust in Den Haag.