Buitenmuseum Schilderrijk opent haar deuren

Algemeen
Met de nieuwe coronaregels in acht is het Buitenmuseum weer te bezoeken.
Met de nieuwe coronaregels in acht is het Buitenmuseum weer te bezoeken. (Foto: Ankie Mathlener)

Het Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag opent op zaterdag 4 juli na een kleine verbouwing weer haar deuren voor het publiek. Men is van welkom in de Gouden Eeuw bij de roemruchte schilders Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen thuis. Het museum is uitgebreid met drie stijltuinen. Vanwege het museumprotocol is een nieuwe routing, waardoor in 2020 nog meer te zien is dan afgelopen jaar.

den haag - In verband met de coronamaatregelen is het verplicht vooraf een ticket met tijdslot te boeken telefonisch of online om het aantal bezoekers te kunnen verspreiden: 070-3220487. Men kan op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur terecht. .

Wat is er allemaal te zien: Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen: De landschapschilder Jan van Goyen maakte hier honderden schilderijen, waaronder een bijna vijf meter groot stadsgezicht van Den Haag in de Gouden Eeuw. Het huis was ook de thuisbasis voor zijn handel. Jan van Goyen handelde in huizen, grond, tulpen, schilderijen en andere kostbaarheden. Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen en woonde jarenlang in Den Haag. Het huishouden van Jan Steen is een gevleugelde uitdrukking voor een rommelig interieur. Hijzelf, maar ook zijn vrouw, Margriet van Goyen en zijn kinderen komen vaak voor in deze huishoudens. Attributen uit deze en andere schilderijen van Jan Steen zijn terug te vinden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Het atelier en de bedstede zijn heel schilderachtig. Ook maak je in het huis van Jan van Goyen kennis met de Haagse jaren van Vincent van Gogh.

Het Paulus Potterhuis: De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde.

Het Van Balckeneynde Huis: Blikvanger van het Buitenmuseum is het woonhuis van Van Balckeneynde, bouwer van het Catshuis, de ambtswoning van onze minister-president en van de vele paleizen van het Koninklijk Huis. Pieter Post ontwierp voor

Nieuw aan het bezoek van het Buitenmuseum is het bezoek aan drie bijzondere stadstuinen. De stijltuinen zijn een lust voor het oog. Hier is zowel in het ontwerp als met oog op de beplanting rekening gehouden met de Oud Hollandse tuintraditie.

Openingstijden: zaterdag en zondag tussen 13:30 en 17:00 uur. Reservering tijdslot: 070 3220487 of www.buitenmuseum.com. Prijs vooraf te betalen: € 12,50 voor volwassenen, € 9,50 voor kinderen. Locatie: Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17.