De familie Nikolaienko bij de kerk van de Gemeente van Christus aan De Gaarde in Escamp.
De familie Nikolaienko bij de kerk van de Gemeente van Christus aan De Gaarde in Escamp. (Foto: GvdIJ)

Gevluchte Oekraïense predikant vindt nieuw thuis in Den Haag Zuidwest

Algemeen

De uit Oekraïne gevluchte predikant Oleksander Nikolaienko heeft met zijn familie onderdak gevonden in een kerk in stadsdeel Escamp. Vanuit daar probeert hij zoveel mogelijk andere vluchtelingen uit zijn land te helpen, onder meer met een zomerkamp voor Oekraïense kinderen. “We moeten er nu het beste van maken.”

Gerard van den IJssel

Voor de tweede keer moest Sasha - zoals iedereen hem noemt - in maart zijn huis en haard verlaten vanwege een oorlog. “In 2014 waren wij al eens gevlucht vanuit Donetsk, toen die stad door pro-Russische rebellen werd ingenomen. Wij zijn toen eerst naar Marioepol gegaan. Daar hebben we zes jaar gewoond.” Vanwege de gezondheid van zijn jongste dochter verhuisde het gezin twee jaar geleden naar Kiev, om zo dichter bij een gespecialiseerd ziekenhuis te zijn. “Omdat mijn dochter een ernstige ziekte heeft, heb ik toestemming gekregen om het land te verlaten. Alle andere mannen moesten blijven om te vechten.” 

Dankbaar

Het gezin besloot naar Den Haag te komen. Drie jaar geleden hadden ze al eens vrienden in Den Haag bezocht en vanuit de kerkgemeenschap waar ze toen te gast waren, kwam nu het aanbod om het gezin op te vangen. Samen met zijn vrouw Nastia, hun twee dochters Mia en Slava en de moeder van Sasha woont het gezin nu in het kerkgebouw, waar ook nog een ander gezin wordt opgevangen. “We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun van de mensen hier. Het voelt als familie. Daar dank ik God elke dag voor.”

Iedereen welkom

Afgelopen week heeft de 31-jarige predikant voor het eerst in de Haagse kerk een dienst geleid. Er waren zo’n dertig mensen, waarvan negen Oekraïners. “De dienst was in het Engels, met Nederlandse en Oekraïense vertaling. Ik vond het heel bijzonder om te mogen doen.” In de Gemeente van Christus aan De Gaarde 61 is elke zondag om 11.15 uur een kerkdienst waarbij iedereen welkom is. Op de woensdagavonden zijn er vanaf 19.30 uur bijeenkomsten voor gezamenlijk gebed en gesprekken.

Zomerkampen

Vanaf september wil Sasha Nikolaienko ook verschillende bijeenkomsten voor Oekraïners gaan opzetten. “Ik wil graag op de zondagen voorafgaand aan de gewone kerkdienst een vaste dienst voor Oekraïners houden. Ik denk dat daar veel behoefte aan is.” Op de donderdagavonden wil de predikant starten met een bijbelgroep. Maar eerst staat er nog een zomerkamp voor kinderen gepland in het gebouw van het voormalig Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Er hebben zich al 130 kinderen aangemeld. Ik denk dat het er nog veel meer worden.” Er komt een zomerkamp van vier dagen voor kinderen van 11 tot 18 jaar en een zomerkamp van drie dagen voor kinderen van 7 tot 11 jaar. De deelnemertjes slapen gewoon bij hun ouders.

Kansen pakken

“Tijdens de zomerkampen staat het plezier hebben voorop. De kinderen kunnen lekker spelen, dansen en andere leuke activiteiten ondernemen.” Toch wil Sasha hen ook een boodschap meegeven, een wijze les die net zo goed geldt voor de volwassenen. “Toen wij de eerste keer vanuit Donetsk moesten vluchten dacht ik dat het gewoon een tijdje zou duren en dat we dan weer terug zouden gaan. Dat is dus helemaal anders gelopen. Ik heb geleerd dat wachten op betere tijden geen zin heeft. We moeten er nu het beste van maken! Dus ik adviseer de kinderen om vooral alle kansen te pakken die ze nu krijgen. Ga Nederlands of Engels leren. Ga sporten, doe mee aan activiteiten. Ga studeren. Verspil je tijd niet met wachten en dromen. Als de oorlog voorbij is en we ons land weer moeten opbouwen, hebben we dan allemaal dingen geleerd waar we echt wat aan hebben.”Afbeelding
Circa 30 woningen ontruimd na uitslaande brand in flat Loevesteinlaan Den Haag 112-nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Bouwsteiger dreigde om te vallen in de Weimarstraat in Den haag 112-nieuws 5 okt, 17:29
Afbeelding
Gemeente neemt maatregelen in verband met energiecrisis Algemeen 5 okt, 17:20
Afbeelding
Dit is waarom PvdD en HvDH regels voor padelbanen willen Algemeen 5 okt, 13:31
Afbeelding
Informatieavond over niet uitgezaaide prostaatkanker Partnerbijdrage 5 okt, 09:18
Afbeelding
Uw droomhuis, op maat gebouwd Partnerbijdrage 5 okt, 09:17
Afbeelding
Muziekclub voor álle kinderen wint Onbeperkt070-prijs 2022 van Voorall Algemeen 5 okt, 09:09
Afbeelding
Nachtelijke brandstichting bij woning Vier Heemskinderenstraat 112-nieuws 5 okt, 05:53
Afbeelding
Verdachten aangehouden in Den Haag in langdurend drugsonderzoek Politie 4 okt, 17:25
Afbeelding
Marieke van Doorn verkozen tot nieuwe fractievoorzitter D66 Den Haag Algemeen 4 okt, 15:22
Afbeelding
Eeuwenoude leeuwenbotten gevonden bij opgraving Buitenhof Algemeen 4 okt, 12:48
Afbeelding
Inholland Den Haag en bedrijfsleven lanceren platform FutureWorks The Hague Algemeen 4 okt, 12:15
Afbeelding
Steeds meer aanvragen bij Haagse dierenvoedselbank: PvdD houdt inzamelingsactie Algemeen 4 okt, 09:20