Op de foto staan (van links naar rechts): Chantal Broekhuis, Paul Mooij (voorzitter jury), Barbara Joziasse en Bram Pullen.
Op de foto staan (van links naar rechts): Chantal Broekhuis, Paul Mooij (voorzitter jury), Barbara Joziasse en Bram Pullen. (Foto: Feike Faase Fotografie)

Gemeente Den Haag wint prijs voor beste begroting

Algemeen

Omdat de gemeente Den Haag een inkijkje geeft in de kosten en baten van haar vastgoed, heeft ze de prijs voor de beste begroting gewonnen. De prijs werd op donderdag 8 december tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag uitgereikt door Barbara Joziasse, vice voorzitter van de Algemene Rekenkamer.

De gemeente Den Haag biedt in haar begroting over 2023 het beste zicht op maatschappelijk vastgoed. Zij ontving daarvoor op 8 december bij de Maatschappelijk Vastgoeddag een prijs uit handen van Barbara Joziasse, vice voorzitter van de Algemene Rekenkamer.

Gemeente Den Haag heeft 788 scholen, sportaccommodaties en andere gebouwen, blijkt uit haar begroting. Kosten daarvan zijn zo’n 100 miljoen euro, waarvan ruim 60 miljoen euro kapitaallasten (rente en afschrijvingskosten van investeringen in gebouwen). Aan huurinkomsten komt er zo’n 35 miljoen euro binnen. Alleen al om het feit dat Den Haag dit inkijkje biedt, heeft de gemeente de prijs gewonnen. Veel andere gemeenten geven dit inkijkje namelijk niet.

Almere en Amsterdam

Almere en Amsterdam waren ook voor de prijs genomineerd. Almere biedt meer inzicht in de opbouw van haar vastgoedportefeuille dan andere gemeenten en geeft ook cijfers over de benodigde investeringen en de te slopen en te verkopen gebouwen. Amsterdam geeft ook relatief veel informatie, bijvoorbeeld over woonwagens en camera’s, maar niet het inzicht dat je van deze stad mag verwachten, aldus de jury.

Belangrijke voorzieningen

Het is belangrijk burgers, raadsleden en bestuurders over de panden te informeren omdat het hen rechtstreeks aangaat. De gebouwen bieden onderdak aan belangrijke (buurt) voorzieningen en worden met belastinggeld betaald. In de praktijk wordt minder inzicht in dit vastgoed gegeven dan volgens de verantwoordingsregels van gemeenten zou moeten, blijkt uit onderzoek van Bouwstenen voor Sociaal, een onafhankelijk en landelijk opererend platform voor bestuurders en professionals in het maatschappelijk vastgoed.

De jury vindt het belangrijk dat gemeenten in hun begroting meer aandacht aan het vastgoed geven, ook in verband met de grote vervangings- en duurzaamheidsopgave waar gemeenten voor staan. Vaak hebben gemeenten de benodigde informatie wel in huis, aldus de jury in het juryrapport, maar is het nog zaak dit goed en netjes in de begroting ook voor anderen inzichtelijk te maken.

Afbeelding
Deze honderdjarige kwam in het zelfstandige Loosduinen ter wereld en bleef er haar hele leven wonen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Turkse Nederlanders in Den Haag in shock, maar doneren massaal Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Jonge verdachten dodelijke steekpartij in Den Haag langer vast 112-nieuws 7 feb, 16:42
Afbeelding
Halsbandparkiet 'verslaat' huismus tijdens vogeltelling in Den Haag Algemeen 7 feb, 14:43
Afbeelding
Hagenaar één van de winnaars van succesvolle actie Van der Valk-actie Algemeen 7 feb, 13:13
Afbeelding
AWP: 'Watersysteemheffing alleen nog voor woning- en pandeigenaren' Politiek 7 feb, 09:29
Afbeelding
Starters melden zich massaal voor woonactie in Den Haag Algemeen 7 feb, 08:57
Afbeelding
Grote drukte bij Turks centrum door inzameling 112-nieuws 6 feb, 20:50
Afbeelding
Op welke partij stem jij 15 maart? Nu stemhulp Zuid-Holland online Algemeen 6 feb, 19:28
Afbeelding
Fietser zwaargewond na aanrijding met tram Lekstraat 112-nieuws 6 feb, 13:50
Afbeelding
Optredens van Anouk en BLØF deze zomer tijdens Live on the Beach Algemeen 6 feb, 09:52
Afbeelding
Geslaagde wintereditie van Gluren bij de Buren in Den Haag Algemeen 6 feb, 09:38
Afbeelding
Voedselbank heeft dringend groente nodig: distributiecentrum is bijna leeg! Algemeen 6 feb, 08:14
Afbeelding
Op deze plekken in Loosduinen kunnen de handen uit de mouwen tijdens NLdoet Algemeen 5 feb, 13:10
Afbeelding
Dode en zwaargewonde bij steekpartij Frederik van Eedenlaan Delft 112-nieuws 5 feb, 12:16
Afbeelding
Vandaag in het duin: de Bosanemoon, een echte zonaanbidder Algemeen 5 feb, 09:29