BuitenkunstDenHaag.nl lanceert rubriek voor verdwenen beelden

Algemeen
Zebraklok, Jaap Karman, 1977.
Zebraklok, Jaap Karman, 1977. (Foto: Ralph Kämena. Courtesy: Stroom Den Haag )

Waar is de Zebraklok van het Centraal Station gebleven? Of het Monument Leger en Vloot in Scheveningen of het beeld van de Pitcher in Laak? Om antwoord te geven op vragen over kunstwerken die uit het straatbeeld zijn verdwenen, lanceert de website BuitenkunstDenHaag.nl een nieuwe rubriek. 

Buitenkunst betekent permanente verandering. Dat vraagt aandacht en goed beheer.  Weer en wind hebben immers invloed op het materiaal van de werken. Vernieling en diefstal liggen vaker op de loer. Ook de openbare ruimte zelf is continu in ontwikkeling. Gebouwen worden afgebroken, pleinen en straten gaan met enige regelmaat op de schop. De beelden die in die gebieden staan, moeten dan opnieuw een goede plek krijgen. Dat kan even duren.

BuitenBeeld

Vlak voor de feestdagen lanceert de website BuitenkunstDenHaag.nl de nieuwe rubriek BuitenBeeld. De rubriek geeft informatie over kunstwerken die tijdelijk of permanent niet aanwezig zijn in de stad. Beelden die vanwege bouwwerkzaamheden, herplaatsing, sloop, restauratie of diefstal uit het zicht zijn verdwenen. Ze zijn vanaf 20 december op de site terug te vinden onder de noemer BuitenBeeld. 

Achtergrondinformatie

De nieuwe rubriek Buiten Beeld vertelt waarom een beeld uit het straatbeeld verdwijnt, waar het zich bevindt, of en wanneer het terugkomt. Gaat het om een bijzonder geval, dan is extra achtergrondinformatie toegevoegd. Zodra een kunstwerk weer terugkeert in de stad, dan is het opnieuw vindbaar op de site tussen de andere beelden. Ben je een beeld kwijt of heb je een vraag over een verdwenen beeld? Zoek het op: BKDH.nl/BuitenBeeld of mail je vraag naar: info@bkdh.nl.