Richard de Mos na wijkwandeling in Morgenstond: ‘Vergeet deze wijk niet!’

Algemeen
Richard de Mos tijdens de wandeling door Morgenstond.
Richard de Mos tijdens de wandeling door Morgenstond. (Foto: HvDH)

Samen met stadsdeelvoorzitter Escamp Raymond van Drunick maakte Richard de Mos, fractievoorzitter Hart voor Den Haag, onlangs een wijkwandeling in Morgenstond. Ze waren niet te spreken over wat ze tegenkwamen in deze wijk. “Morgenstond dreigt het afvoerputje te worden, de wijk kent grote problemen”, oordeelde De Mos na afloop. 

Bewoners hebben steeds meer last van ratten. Ze worden gezien op straat en in de tuinen. Ze komen af op het brood dat op straat belandt. De Mos vindt dat de gemeente strenger moet handhaven op het gooien van eten op straat. “Er belanden soms hele broden in de bosjes. Ook kan de gemeente meer van zogenoemde broodcontainers plaatsen. Hierin kunnen bewoners overtollig brood deponeren. Dit is een effectief middel gebleken tegen ongedierte. Nu dreigt Morgenstond een heus rattenparadijs te worden”, aldus De Mos die pleit voor een Rattenoffensief 2.0. “Naast boetes, broodcontainers, ook inzet op voorlichting, preventie en het verdelgen van de rat.”

Deelscooters

Naast ratten, hebben bewoners en ondernemers ook dagelijks last van fout geparkeerde deelscooters. De Most “Sinds de helmplicht is de overlast van deze deelscooters gelukkig al iets minder, maar mensen hebben in Morgenstond nog veel last die fout geparkeerde deelscooters. De gemeente zou net als op andere drukke plekken moeten zorgen voor stallingsplaatsen.”

Tophalte

Verder vertoont de relatief nieuwe tophalte aan de Leyweg volgens De Mos nu al vaak kuren, de verlichting werkt vaker niet dan wel. “Als de verlichting bij een tramhalte niet werkt voelen mensen zich sneller onveilig en dit trekt ongure types aan. De gemeente zou vaker een ronde moeten doen langs tramhaltes samen met de HTM om te zorgen dat deze simpelweg werken”, vindt de voorman van Hart voor Den Haag. “Het zou, zeker bij regen, ook prettig zijn als het dak van de tophalte eindelijk waterdicht wordt gemaakt.”

Muurkunst

In Morgenstond zijn er veel muurschilderingen en teksten van bekende Hagenaars. Zo zit er aan het begin van de Hengelolaan en de kruising met de Loevesteinlaan een kunstwerk op de zijkant van het gebouw. Dit gebouw zal binnenkort gesloopt worden. De Mos pleit ervoor om deze kunstwerken te behouden en op dezelfde plek terug te laten komen. “De Mos: We zien deze kunstwerken het liefst behouden blijven, en idealiter op dezelfde plek terugkomen op nieuwbouw. 

Hart voor Den Haag heeft over deze onderwerpen schriftelijke vagen gesteld.