Onrust over sluiting Voedselbanken in Haagse Moerwijk

Onder klanten en vrijwilligers is grote onrust ontstaan over de dreigende sluiting van de twee uitgiftepunten van de Voedselbank Haaglanden in Moerwijk. “Het doet pijn om zo aan de kant te worden gezet.”
Door Gerard van den IJssel
Al zeven jaar kunnen klanten van de Voedselbank elke week terecht in de Marcuskerk aan de Jan Luykenlaan in Moerwijk. Wekelijks komen daar ruim honderd mensen hun voedselpakket ophalen. Er werken zo’n vijftien vrijwilligers. Aan de andere kant van Moerwijk is nog een uitgiftepunt, in de Cypreskerk aan de Raaphorstlaan. Beiden hebben onlangs te horen gekregen dat Voedselbank Haaglanden de samenwerking wil stoppen. Vanaf eind dit jaar kunnen de klanten terecht bij een nieuw te openen Voedselbankwinkel bij de Participatiekeuken aan de Guntersteinweg.
Fantastisch geheel
“We willen dit al best lang”, zegt Henk Baars, vicevoorzitter en medeoprichter van Voedselbank Haaglanden. “Alle voedselbanken in het land zijn daar wel mee bezig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de klanten veel liever zelf hun boodschappen uitkiezen, in plaats van een samengesteld pakket waar dingen inzitten die ze misschien niet lusten of willen. Dat is toch een beetje een ouderwetse manier. We zijn dan ook heel blij met de mogelijkheid om aan de Guntersteinweg een winkel te kunnen openen. Een betere plek kan je niet verzinnen. De Participatiekeuken doet zelf ook al leuke dingen en organiseert veel activiteiten. Met ons erbij wordt het een fantastisch geheel. Dan is het plaatje echt compleet.” De nieuwe Voedselbankwinkel gaat drie of vier dagen per week open. Klanten maken vooraf een afspraak over wanneer ze langskomen. Men mag zelf de boodschappen uitkiezen die worden ‘betaald’ met een creditcard van de Voedselbank. “Het streven is op 1 november open te gaan”, zegt Baars.
Geen overleg
Onder de vrijwilligers die al jaren helpen bij de uitgiftepunten in de Marcuskerk en de Cypreskerk heeft het nieuws voor grote onrust gezorgd, zegt pastor Bettelies Westerbeek van Geloven in Moerwijk. “Het doet pijn om zo aan de kant te worden gezet.” Westerbeek is vooral teleurgesteld in de slechte communicatie over het besluit van de Voedselbank Haaglanden. “Men blijkt hier al heel lang mee bezig te zijn, maar wij hebben het pas kort geleden vernomen. Er is helemaal geen overleg geweest en er viel ook niet meer over te praten.” Westerbeek vreest dat door de nieuwe opzet klanten buiten de boot gaan vallen. Vooral de grotere afstand naar de Voedselbankwinkel baart haar zorgen. “Het is niet voor niets dat we vijf jaar geleden een tweede uitgiftepunt in Moerwijk hebben geopend. De afstanden waren gewoon te groot. Vanaf de Marcuskerk naar de nieuwe winkel is het ruim een kilometer verder. Dat is meer dan een kwartier lopen en nog langer als je een volle boodschappentas mee terug moet dragen.”
Sociaal cement
Westerbeek wijst erop dat in de loop der jaren rondom de wekelijkse uitgiftemomenten in de kerken hele buurtnetwerken zijn ontstaan van bewoners onderling en met hulpverleners. “Dat sociaal cement dreigt nu te verdwijnen.” De pastor hoopt dat de Voedselbank Haaglanden alsnog in gesprek wil over alternatieven. Westerbeek denkt daarbij onder meer aan een kleinere extra Voedselbankwinkel in de Jan Luykenlaan, zodat klanten uit die buurt niet zo ver hoeven te lopen. “Onze vrijwilligers willen daar graag aan meewerken. Laten we vooral proberen om alles wat in de loop der jaren is opgebouwd te behouden. Laat ons meedenken. We zijn echt niet tegen verandering, maar het mag niet ten koste gaan van de klanten.” Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad hebben aangekondigd vragen te zullen stellen aan het college over de dreigende sluiting van de uitgiftepunten in Moerwijk.