Haagse raad stemt in met project SoZa: meer dan 1000 woningen bij station Laan van NOI

Nieuws
Een artist impression van het toekomstige gebouw op de plek van het voormalig ministerie van Sociale Zaken.
Een artist impression van het toekomstige gebouw op de plek van het voormalig ministerie van Sociale Zaken. (Foto: pr)

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan van het project ‘SoZa’.  Het voormalige ministeriegebouw maakt plaats voor 1000 tot 1200 woningen en een kantoortoren. 

Waar nu nog het oude ministerie van Sociale Zaken staat, komt een nieuw gebouw met 1000 tot 1200 woningen, waarvan 30% sociaal en 20% middeldure huurwoningen. Daarbij zal er een kantorencomplex van zeker 23.000m2 gebouwd worden en komen er tenminste 5.000 m2 aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Denk hierbij aan horeca, winkels en een huisartsenpost. In de plannen krijgt de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls met meer groen, aantrekkelijke looproutes en een stationsplein.

Broodnodige buurten

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “We stapelen niet zomaar stenen maar bouwen echt aan betere buurten; aan een mooier Den Haag”, zegt wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling. “Op deze plek komen meer dan 1000 broodnodige woningen; kunnen belangrijke werkgevers zich vestigen én komen voorzieningen voor de buurt. We investeren de komende jaren flink in dit unieke stuk Den Haag. Mensen kunnen hier straks in het pand naar de huisarts, hebben straks een nieuwe fietsroute voor de deur en buiten gaat het er een stuk fijner uitzien. Hier gaan we een hoop toekomstige bewoners gelukkig mee maken.”

Waarde toevoegen

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan kan bouwende ontwikkelaar VORM de plannen verder uitwerken. Hans Meurs, CEO van VORM is blij dat de gemeenteraad na jaren van onderzoek en planvorming heeft ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan. “De vraag naar betaalbaar wonen is enorm groot. We gaan pal naast het station, concreet waarde toevoegen voor bewoners en omwonenden. Met een gedifferentieerd aanbod aan woonruimte, maar ook in termen van openbaar groen, ontmoetingsplekken en ruimte om te ontspannen. We gaan dit gebied tot leven laten komen, samen met de bewoners.”

Nieuw stationsgebied

De plannen voor het pand van het voormalige ministerie maken deel uit van de plannen voor het gebied rondom station Laan van NOI, gelegen in het Central Innovation District (CID). Aan beide kanten van het station komen nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen. Ook werkt de gemeente samen met onder andere het Rijk en ProRail aan plannen voor vernieuwing van het station en de omgeving van het station.

Vergunning aanvragen

Nu de gemeenteraad akkoord is met het nieuwe bestemmingsplan kan de ontwikkelaar straks de vergunning voor het bouwen gaan aanvragen. Als de vergunning is verleend wordt gestart met de bouw. Dit is naar verwachting in het najaar van 2024.

Participatietraject

De gemeente zal vanaf begin volgend jaar de plannen voor de openbare ruimte rondom het pand verder uitwerken. Hiervoor wordt een participatietraject gestart waarbij omwonenden en andere belanghebbenden worden betrokken.

Ook de buitenruimte zal opnieuw worden ingericht.
Afbeelding