‘Samen is het leuker’, open dag bij ‘t Schuthok

Algemeen
Het team: Gina Jansen, Yvette Luiting, Lia Oosting, Yvonne Heeregrave, Asielhond Nike, Marjan Grooff en Bianca Engels
Het team: Gina Jansen, Yvette Luiting, Lia Oosting, Yvonne Heeregrave, Asielhond Nike, Marjan Grooff en Bianca Engels (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Dierenasiel ‘t Schuthok in Den Helder organiseert op zondag 9 oktober eindelijk weer een open dag. Het motto is: ‘Samen is het leuker!’ Een huisdier kan je steun en toeverlaat zijn, je maatje om heerlijk mee te wandelen of je kameraad tijdens een lui avondje op de bank. Het maakt niet uit wat je doet, samen is het leuker. Tijdens de open dag is ook Hondenschool SamenWelzijn uit Wognum aanwezig om een demonstratie te geven. Ook het bedrijf Gedragsadvies Kat en Mens is er om al je vragen te beantwoorden. 

Door: Oesha van Dijk

Open dag

De open dag is zondag 9 oktober van 13:00 uur tot 16:00 uur. Tijdens de open dag kun je de katten, honden, konijnen en andere diertjes uit het asiel zien. De open dag is bedoeld voor iedereen die graag eens wil komen kijken of serieus interesse heeft in het adopteren van een dier. Bianca Engels, medewerker van Dierenasiel ´t Shuthok: ‘’Om een impulsbeslissing te voorkomen kun je tijdens de open dag geen dier adopteren, je kunt ons wel vragen stellen over het diertje, dan maken we daarna een afspraak om verder kennis te maken. Wij nemen altijd de tijd om iemand zijn thuissituatie goed te leren kennen want het laatste dat wij willen is dat het dier weer terug naar het asiel moet. Er zijn zoveel factoren die meespelen bij het adopteren van een dier. Zijn er kinderen? Kan de kat naar buiten? Ben je bekend met het (honden) ras? Komen er veel mensen over de vloer? We houden altijd uitgebreide gesprekken met de nieuwe baasjes’’.

Vanwege de veiligheid van de dieren gaan de hokken niet open en mogen de dieren ook niet aangehaald worden. Je kunt de dieren uiteraard wel zien. Tijdens de open dag zitten de katten in de open kattenkamer of in hun hok. De honden zijn op de speelweide of zitten in hun kennel. De dieren die in quarantaine zitten kun je via het glas zien. Mocht je interesse hebben in een dier staan de medewerkers van ´t Schuthok voor je klaar om vragen te beantwoorden.

Opvang

‘’Wij willen dat elk dier een baasje krijgt dat goed bij hem/haar past. Daarom krijgt elke hond een gedragstest en observeren wij elk dier goed voordat hij of zij op de website terecht komt. We kijken bijvoorbeeld of ze goed eten en drinken maar ook of ze goed kunnen omgaan met soortgenoten. Als een baasje afstand doet van een dier krijgen we veel informatie binnen van de eigenaar. Bij zwerfdieren is dat anders, wij moeten ze goed observeren omdat we geen kennis hebben van deze dieren. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te geven aan het nieuwe baasje, dan maar iets langer in het asiel,’’ aldus Bianca.

Corona honden

Bianca vervolgt: ‘’Helaas krijgen wij ook dieren binnen waarvan de baasjes het financieel niet meer redden. Door de huidige crisis lopen de kosten van elk huishouden enorm op, dus we zien helaas ook dieren binnen komen waarvan de baasjes de verzorging van het dier niet meer kunnen betalen. Daarnaast komen er ook honden binnen die niet alleen kunnen zijn. Dit zijn de zogenaamde ‘corona honden’. Ze zijn in het gezin gekomen toen de baasjes nog veel thuis konden werken, nu dat niet meer hoeft kan de hond niet meer alleen zijn en worden ze naar het asiel gebracht. Denk altijd heel goed na voordat je een huisdier neemt.’’

Opvang Schagen en Hollands Kroon

Op dit moment vangen wij ook de dieren op uit Hollands Kroon noordelijk deel. In Schagen is geen dierenasiel meer. Wij vangen de dieren op als het baasje afstand wil nemen maar ook de zwerfdieren en de gewonde dieren die binnen komen via de dierenambulance. Helaas hebben de gemeentes Hollands Kroon en Schagen besloten om vanaf 1 januari 2023 de asieldieren onder te brengen in het Dierentehuis Alkmaar, die momenteel in Purmerend gevestigd is. Dit doet pijn aan ons hart om meerdere redenen. Als de gemeentes Schagen en Hollands Kroon overgenomen worden door het asiel in Purmerend, betekent dit dat ze helemaal naar Purmerend toe moeten als baasjes afstand nemen van hun huisdier. Of wat als iemand een overleden kat moet identificeren in Purmerend maar geen eigen vervoer heeft? Het betekend ook dat als iemand uit Hollands Kroon of Schagen de dierenambulance belt, deze helemaal uit Alkmaar moet komen en naar Purmerend moet rijden komen. Dat kost veel tijd, het gewonde dier moet dan heel wat kilometers afleggen om geholpen te worden. Het gaat mij echt aan het hart dat de dieren, die zo dichtbij zijn, niet meer hierheen komen. Wij hebben hier ook een team dat alle dumpplekken in Hollands Kroon en Schagen kent, wij hebben veel medewerkers die ook s’avonds erg actief zijn. We gaan de dumpplekken langs om te kijken of we dieren kunnen redden. Vanaf 1 januari 2023 houdt dat helaas op.

Donateurs

Donateurs zijn voor ons heel erg belangrijk. Wij proberen onze donateurs op een leuke en informatieve manier op de hoogte te houden van de dieren het asiel. Kijk voor de mogelijkheden op de website www.schuthok.nl.’’