Wijkmanifestatie annex braderie in Tuindorp Den Helder

Nieuws
V.l.n.r. Albertha Postma en twee vrijwilligsters.
V.l.n.r. Albertha Postma en twee vrijwilligsters. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen organiseert zaterdag 18 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Tuindorp op beide schoolpleinen van basisschool Floriant een wijkmanifestatie, c.q. braderie voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom.

Wie meehelpt mag mee-eten

Gevraagd naar het hoe en waarom van de Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen, antwoordt voorzitter en penningmeester Albertha Postma: “Onze stichting bestaat sinds 1982 en ondersteunt de bewoners van Tuindorp. Als één van hen bijvoorbeeld een leuk idee heeft voor de wijk, treden wij op als bemiddelaars tussen gemeente of woningstichting. Zoals het realiseren van een speeltuintje op het Asterpleintje. Daarvoor werd ik benaderd door de bewoners, want het plan lag al jaren stil. Plannen waren er wel, maar werden niet uitgevoerd. Inmiddels is het speeltuintje er.” Het bestuur van de Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen bestaat naast Albertha uit vice-voorzitter André Harder en secretaris Debby Oosterbeek. 

De meer dan 100 jaar oude wijk Tuindorp is volgens de voorzitter weer helemaal in trek. “Wij zien steeds meer mensen van buiten Tuindorp in onze wijk. Tja, hoe dat komt? Misschien wel door al het groen en de gezellige mensen. Mensen die een hang naar elkaar hebben in deze onvoorspelbare wereld. De saamhorigheid in onze wijk is groot. Als het erop aan komt, staan ze voor je klaar. Ikzelf woon hier nu een jaar of 26, ja en dan hoor je er gewoon bij. Er wordt naar je omgekeken, je bent niet alleen.”

Ontmoeting in het groen

In 2013 heeft een groep bewoners onder aanvoering van Albertha Postma het project ‘Ontmoeting in het groen’ opgestart om van Tuindorp weer een echt tuindorp te maken. In 2015 werd hiertoe een overeenkomst met gemeente Den Helder gesloten. Dit convenant houdt in dat de bewoners van Tuindorp gemeentelijk groen in beheer hebben gekregen. Op drie plekken werd een moestuin aangelegd en ook een bijentuin kwam er. Achter basisschool Floriant in Tuindorp bevindt zich zo’n tuin en niet zomaar eentje. Albertha: “Het is een gemeenschappelijke tuin waarbij iedereen die meehelpt mee mag eten. Wij tuinieren namelijk niet op een gewone manier, want wij eten ook gewoon de brandnetels en de bloemetjes. Het leuke aan dit project is dat de school meedoet evenals de buitenschoolse opvang Monter afdeling de Tovertuin. Ik geef één keer in de week les aan de kinderen van Floriant. Elke maand komen er andere kindertjes die we wat over het groen willen meegeven. We begeleiden ze niet alleen in hun kennis over het groen, maar ook in hun sociale vaardigheden. Van huis uit ben ik sociaal dienstverlener, dus ik zie altijd alles. Dan bemerk ik al gauw welk kind een beetje meer aandacht nodig heeft dan de ander. Je moet even zoeken met die kinderen. Waar ligt hún kracht?” Je kan ons volgen via Facebookpagina St Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen Project Ontmoeting in het groen. 

Feestje

De ‘werkzaamheden’ van de leerlingen in de tuin variëren van het verhuizen van plantjes tot het maken van brandnetelsoep. “Ja afgelopen week hebben we deze soep gemaakt, met kleefkruid erin”, lacht Albertha. “En die week ervoor hebben we calendula-zalf gemaakt. Want we maken ook van alles en die producten komen allemaal uit de tuin. Alles is eetbaar, want we gebruiken geen gif. Dit soort dingen doen wij waarbij de samenwerking met de school echt geweldig is. Zo van: ‘wij horen erbij en zij horen bij ons’.” 

Zoals vermeld zet de Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen zaterdag 18 mei een zogenaamde wijkmanifestatie op touw. “Ja”, zegt Albertha: “Dan geven wij een feestje op het schoolplein, oftewel een braderie op het voor- en achterplein van basisschool Floriant. Vorig jaar hebben we dat voor de eerste keer georganiseerd en dat ging hartstikke goed. Dus het leeft. Voorheen hadden we op Koningsdag altijd een markt op de Brakkeveldweg. Na dat covid-gebeuren hadden we iets van: ‘er moet weer eens wat gedaan worden’. Ik heb toen geprobeerd evenementensubsidie aan te vragen, maar onze wijkmanifestatie is te klein om daar onder te vallen.”

Albertha vervolgt: “Toen hebben we via het convenant Wijkaanpak Plus een bedrag aangevraagd en dat lukte. In samenwerking met de gemeente en met opbouwwerk van MEE & de Wering hebben we een plan en een draaiboek samengesteld.”

Het bedrag dat werd toegekend aan de Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen bleek toereikend voor de eerste wijkmanifestatie, maar dat is dit jaar niet het geval, volgens de voorzitter/penningmeester. “We krijgen deze keer de helft minder, omdat er zeer waarschijnlijk bezuinigd moet worden. Dus moeten we creatief zijn, maar dat zijn we gelukkig. We hebben bijvoorbeeld een beroep gedaan op Druktemaker met het verzoek een gratis flyer voor ons te maken in ruil voor een workshop voor het personeel waarin ik ze het proces van wecken laat zien. Ook hebben we op de beursavond van de Helderse Uitdaging een match gemaakt met de Rotary. We willen tijdens ons feestje een loterij houden want dat brengt geld in het laatje. De Rotary sponsort niet alleen onze prijsjes, ook brengen de leden binnenkort een bezoek aan onze tuin.”

Kramen te huur

Op de braderie die 18 mei op de rol staat in Tuindorp, is iedereen van harte welkom. Dit jaar is er een springkussen voor de kinderen, een draaimolentje, er zijn spelletjes, de scouting komt, er is een clown. En ook de volwassenen komen aan hun trekken met lekkere muziek, zelfgemaakt eten, tweedehands kleding en noem maar op. Uiteraard is Albertha Postma ook van de partij met zelfgemaakte producten uit ‘eigen’ tuin. “Ik heb onder meer magnolia-gelei, magnolia-siroop en paardenbloem-gelei gemaakt. Wat er in het seizoen voorhanden is, daar maken wij wat van.”

Er zijn nog enkele kramen te huur. Interesse? Je mag contact opnemen via e-mail factuurstichtingtuindorp@gmail.com voor meer informatie.

Wees van harte welkom op het feestje van de Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen, die volledig draait op de inzet van trouwe vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn overigens van harte welkom hun steentje bij te dragen aan voornoemde stichting die zich sterk maakt voor de wijk waar verbinding en saamhorigheid de boventoon voeren. Of neem eens een kijkje in de tuin achter basisschool Floriant die voor iedereen, dus ook voor mindervaliden en ouderen, toegankelijk is.

Paardenbloemgelei komt onder meer van de tuin.