Stedelijke vernieuwing door Zeestad

Nieuws

DEN HELDER - Het jaar 2015 was een spannend jaar voor Zeestad maar het huishoudboekje is helemaal in orde, aldus de verantwoordelijken achter de overkoepelende ontwikkelingsmaatschappij.
Zeestad is een zelfstandige organisatie, in 2008 ingesteld door de Stuurgroep Stedelijke Vernieuwing - een samenwerkingsverband van de gemeente Den Helder, de provincie Noord-Holland en de ministeries van Vrom en Defensie. Van de aandeelhouders gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland krijgt Zeestad opdracht de stedelijke vernieuwing in Den Helder te ontwikkelen én uit te voeren.

Oplevering

Tweeduizend vijftien was een spannend jaar voor Zeestad. De oplevering van het nieuwe theatercomplex op Willemsoord binnen de gestelde bouwtijd en het gestelde budget was een huzarenstuk. Directeur Ferdinand Vreugdenhil heeft hierover en over de jaarcijfers van alle andere lopende, afgeronde en komende projecten vrijdag 27 mei verantwoording afgelegd aan zijn aandeelhouders, wethouder Kuipers van gemeente Den Helder en gedeputeerden Talsma en Geldhof van provincie Noord-Holland.
Zeestad werkt met opbrengsten van aan- en verkoop van gronden en gebouwen en beheert overheidsbijdragen voor de stedelijke vernieuwing van het Stadshart. Ook is Zeestad het projectbureau voor subsidie van het Waddenfonds voor projecten in Den Helder. Het huishoudboekje van Zeestad is ook dit jaar weer keurig op orde. PwC accountants heeft groen licht gegeven voor de cijfers. De aandeelhouders gaven eensgezind goedkeuring en waardering voor de prestaties die tot nu toe zijn geleverd.
Vernieuwing

Met de realisatie van het theatercomplex is de kern van de stedelijke vernieuwing in gang gezet. Het is een forse opgave waarbij het Stadshart van Den Helder flink op de schop gaat. Het resultaat is goed zichtbaar en kan op instemming van aandeelhouders én inwoners van de stad rekenen. Ook wethouder Kuipers toont zich zeer verheugd over de resultaten van Zeestad: ‘Het wordt steeds mooier in onze stad. De plannen uit 2008 zijn een goed eind op streek en dat is te zien. Ik ben heel trots als ik kijk naar nieuwe bibliotheek, als verbinding tussen het winkel- en uitgaansgebied van de stad. En als ik dan het schitterende theater zie, dan heb ik er alle vertrouwen in dat Zeestad de plannen tot een goed einde weet te brengen.’
Hoogtepunten

Ferdinand Vreugdenhil koestert zich in de complimenten. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is om projecten van deze omvang en impact te realiseren. Het complexe project van de realisatie van het theater in de monumentale panden op Willemsoord is een van de hoogtepunten in zijn loopbaan. ‘Een enorme opgave om het project binnen de tijd en het budget te realiseren. De jaarcijfers over 2015, die vrijdag 27 mei 2016 zijn goedgekeurd door de Aandeelhouders vergadering van Zeestad, laten zien dat dit is gelukt.’
www.zeestad.nl