AZC Den Helder krijgt bezoek van Wolkentheater

Uit
AZC Den Helder krijgt 5 augustus bezoek van het Wolkentheater.
AZC Den Helder krijgt 5 augustus bezoek van het Wolkentheater. (Foto: Goedele Monnens)

DEN HELDER -  Het Wolkentheater gaat met ‘Circus Tropical’, een vrolijk en inspirerend theaterevenement, deze maand langs een 30-tal AZC’s door heel Nederland. De theatergroep, die bijna 30 jaar geleden werd opgericht door vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, geeft de kinderen in AZC’s daarmee een steuntje in de rug. Donderdag 5 augustus komt het Wolkentheater naar AZC Den Helder Doggershoek,  aan de Burgemeester Ritmeesterweg 20. Alle 30 theaterevenementen van het Wolkentheater worden dit jaar ondersteund door onder andere AFAS Foundation.

Circus Tropical’ bezorgt kinderen in AZC onvergetelijke zomer

Vluchtelingenkinderen in het zonnetje In tijden van corona verlangt men meer dan ooit naar reizen, samenzijn en een welkome, leuke onderbreking van de dagelijkse routine. Voor kinderen in AZC’s is deze periode extra lastig: zij hebben veel meegemaakt, bevinden zich in een onzekere situatie en zijn daardoor extra kwetsbaar. Daarom gaat het Wolkentheater, met financiële ondersteuning vanuit onder andere AFAS Foundation, dit jaar langs AZC’s door heel Nederland om deze kinderen een leuke dag te bezorgen en in het zonnetje te zetten.

Hula dansen

In de openlucht bij het AZC wordt binnen de geldende coronamaatregelen een festivalterrein gecreëerd met tentjes, vlaggetjes, tafels, bankjes en decor. De spelers van het Wolkentheater verzorgen diverse workshops: zo leren de kinderen de hula dansen, trommelen en zelfs hun droomreis schilderen. Ook wordt de theatervoorstelling Circus Tropical gespeeld, waarin de kinderen de in de workshops geleerde kunsten zelf kunnen toepassen en laten zien. Zo maken zij zelf onderdeel uit van de show. De clowns, poppenspelers en theaterdocenten gebruiken bijna geen woorden, waardoor de shows toegankelijk zijn voor iedereen.

Glimlach

De stichting Wolkentheater werd in 1993 opgericht door een aantal naar Nederland gevluchte kunstenaars uit voormalig Joegoslavië. Adrijan Siniša Rakic, oprichter en directeur: “Met het Wolkentheater brengen we vrolijkheid in het leven van kinderen op een AZC. De toegankelijke optredens zijn bedoeld om kinderen met een veelbewogen en traumatisch verleden uit de beslommeringen van alledag te halen. De kinderen zien lachen is voor ons het allergrootste compliment dat we kunnen krijgen.”

Magie

Magie voor álle kinderen in AZC’s in Nederland Alle 30 theaterevenementen van het Wolkentheater worden dit jaar ondersteund door onder andere AFAS Foundation. Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation: “Het Wolkentheater zorgt ervoor dat de kinderen in AZC’s hun verdriet, gemis en angst even vergeten en weer helemaal kind kunnen zijn. De theaterdocenten zijn net als oprichter Adrijan enorm gepassioneerd en betrokken en weten als geen ander hoe belangrijk afleiding en plezier voor deze kwetsbare doelgroep is. Door het Wolkentheater te ondersteunen hopen wij meer voor kinderen in Nederlandse AZC’s te kunnen betekenen, zodat ze allemaal de magie van dit bijzondere initiatief gaan ervaren.”

Het Wolkentheater toert gedurende de hele maand augustus langs verschillende AZC’s in heel Nederland. Zie: www.wolkentheater.nl