Column Marco Meeuwisse

Relschopper

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Meeuwisse)

Beste Relschopper Mag ik even? Er zit een Roodborst in mijn tuin. Schattig vogeltje maar oh oh oh, een relschopper eerste klas. Dat Roodborstje vertoont jouw gedrag. Zeker als er een Heggenmus in de buurt is. De Heggenmus die vanaf half januari zingt dat het een lieve lust is en in alle toonhoogten positieve aandacht zoekt. Doel? Voortplanting! Dat leerde het beestje van zijn (voor)ouders. De Heggenmus weet dat het hier goed toeven is en deelt de luxe, liefst met een partner. 

De strijdlustige Roodborst vindt alles oneerlijk en al die andere vogels maar lastig. Hij jaagt onafgebroken op de Heggenmus. Eten en de beschikbare ruimte delen komt niet in de Roodborsts’ vocabulaire voor. Jaloezie dus wel. Uiteindelijk zijn en voelen ze zich vaak alleen. Sociaal geïsoleerd. Herkenbaar? 

Jouw roep om aandacht, het vernielen van andermans spullen, verdient geen beloning en al helemaal geen partner. Je denkt wellicht dat je een Heggenmus bent, met een verborgen leven en het juiste lied, maar eigenlijk ben je een Roodborst. De vogelsoort die in de winter naar andere landen vertrekt. Juist op het moment dat de Heggenmus een partner vond en de Roodborst niet gehoord werd.

Goeie reis relschopper. Zoek je heil ergens anders. Je lied klopt niet.