Werk Bonnie Severien te bewonderen tijdens Atelier- & Kunstroute

Nieuws
Bonnie Severien in haar atelier: 'Al puzzelend ontdek ik de juiste balans in mijn werk.'
Bonnie Severien in haar atelier: 'Al puzzelend ontdek ik de juiste balans in mijn werk.' Vincent de Vries/ Rodi Media

HEERHUGOWAARD - De Atelier- & Kunstroute wordt georganiseerd door Kunstkerk Heerhugowaard, Cool Kunst en Cultuur, de Artfarm en Gemeente Heerhugowaard. De route vindt zaterdag 15 en zondag 16 september plaats in Heerhugowaard en er doen ruim zeventig kunstenaars aan mee. Voor verdere informatie over deze route kan men terecht bij Kunstkerk Heerhugowaard, zie www.kunstkerkheerhugowaard.nl. In de aanloop naar het evenement laten we enkele deelnemende kunstenaars aan het woord. Deze week is dat Bonnie Severien.

Ze houdt ervan om lekker te ‘puzzelen’ met haar werk, met het spel van vormen, kleuren, schaalverschillen, perspectieven en contrasten. “Ik ben altijd op zoek naar de juiste balans”, licht Bonnie Severien (40) toe. “Gaandeweg ontstaat het.” Haar huidige serie, die ze ‘Return to Eden’ noemt, toont als het ware een verstedelijkte jungle: architectuur in de vorm van gebouwen en interieurs komen letterlijk in aanraking met het organische, de natuur. In vroeger werk moest de natuur nog wel eens ‘vechten’ voor zijn plekje, zoals in de serie ‘Constructed Reality’, die Bonnie in 2008 op de kunstkaart zette, maar tegenwoordig zijn natuur, cultuur en architectuur meer in evenwicht. Haar eigen gemoedstoestand vindt vaak zijn weerslag in haar werk. “De afgelopen jaren ben ik druk geweest met de zorg voor mijn twee kinderen. Het overlijden van mijn vader, aquarellist Cor de Haan, in 2013 viel mij zwaar. En er kwam ook nog een verhuizing tussendoor. Mijn werk stond toen op een lager pitje. Nu we gesetteld zijn en de kinderen ouder worden, komt er weer ruimte voor het maken van kunst. De Atelierroute is voor mij een nieuwe start.” 

Vliegende start

Bonnie doorliep eerst de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam en volgde daarna een studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. “Mijn carrière kende een vliegende start, met een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (voor veelbelovende kunstenaars tot 35 jaar) in het jaar dat ik was afgestudeerd, 2007. Later zouden nog vier nominaties volgen. Mijn werk hing in het Paleis op de Dam, werd bewonderd door toen nog Koningin Beatrix en later Willem-Alexander. Toen wist ik zeker dat ik kunstenaar wilde worden.” Bonnies werk heeft raakvlakken met dat van M.C. Escher, niet alleen vanwege het spel met verschillende gezichtspunten en dimensies, maar ook omdat het uitnodigt om beter te kijken naar wat je ziet. “Het zit vaak net even anders in elkaar dan je denkt.” Dankzij het grafische karakter, is haar werk heel geschikt voor toegepaste kunst. “Voor mijn schilderij ‘The Lakehouse’ liet ik me inspireren door de zomercollectie van 2014 van modehuis Claudia Sträter. Met dat soort praktische toepassingen van kunst zou ik dolgraag meer willen doen in de toekomst.”

Bonnies werk is tijdens de Atelier- en Kunstroute te bewonderen in haar eigen atelier aan de Dwergmeeuw 38 (grens Butterhuizen/Stad van de Zon) in Heerhugowaard. Ze geeft graag tekst en uitleg over haar kunstwerken. Meer weten? Kijk op www.bonnieseverien.nl en Instagram.