Muziekliefhebber Fred Oudhuis is al 50 jaar bandmanager

Nieuws
De unieke collectors items van Fred Oudhuis.
De unieke collectors items van Fred Oudhuis. (Foto: AGHeeremansPhotography)

HEERHUGOWAARD/’T KRUIS – Alles wat Kruizenaar Fred Oudhuis doet ademt muziek. Als het even kan gaat elk vrij uurtje op aan het bezoeken van concerten en festivals, het luisteren naar een van zijn ongeveer 1.500 elpees – voornamelijk ‘gouwe ouwen’ – of het regelen van optredens voor de formaties mAaS of The Crossband. Want dat ‘managen’ doet Fred al bijna 50 jaar met veel plezier. Enthousiast vertelt hij over hoe het allemaal begon en hoe fantastisch het is dat de legendarische Crossband 13 mei tijdens Popweekend Dijk en Waard als vanouds optreedt voor 5.000 man.

Omringd door een aantal prachtige klassieke posters en unieke collectors items aan geluidsdragers steekt Fred van wal. “Met The Crossband zijn we begonnen in 1975, in mijn ouderlijk huis aan de Jan Glijnisweg. Mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf en mijn broer Jos repeteerde met zijn band in de bollenschuur. Eén cel is toen omgebouwd tot repetitieruimte. Ik was een jaar of 15 en vond het schitterend. Daar is mijn liefde voor livemuziek ontstaan.” Repeteren is natuurlijk leuk, maar de band van broer Jos wilde ook wel eens voor een echt publiek optreden. “Ze vroegen mij dat eens aan te kaarten bij de plaatselijke kroegeigenaren en die hadden daar wel oren naar. Zo regelde ik optredens in café de Viersprong, daarna in bar de Boet en later in buurthuis de Deel. Dat smaakt naar meer, dus ging ik ook naar café de Roode Leeuw in Ursem en Niek Oudejans zag het wel zitten als we kwamen spelen. Daarna volgde nog een optreden bij Marlène en zo rolde ik in mijn rol als manager. Voor de bandleden was het ideaal: zij hoefden alleen maar muziek te maken, ik regelde de rest.”

Moordende concurrentie

Freds benadering is altijd heel persoonlijk geweest. “Ik haalde de namen van kroegen van de Uitpagina die je destijds in de zaterdagedities van het Noordhollands Dagblad zag. Ik belde ze op en vroeg of ik langs mocht komen. Zo regelde ik de optredens. Elk weekend konden we aan de bak. Aanvankelijk bleven we in Noord-Holland, maar mijn drang om de provincie uit te gaan was groot. Ook omdat je hier in die tijd moordende concurrentie had, met bands als Shoreline, Tequila, GRACE, Sesam en Howling Hurricanes. Het eerste optreden buiten Noord-Holland dat ik regelde was in ’t Schoap in Hellendoorn. Een dorp met een grote katholieke gemeenschap, dus tijdens de kerkdienst van 19.00 uur mochten we niet soundchecken. Om 20.30 uur startten we met de eerste set en om 22.45 uur speelden we het laatste nummer. Om middernacht kwam de eigenaar met een gebakdoos vol met karbonades in de kleedkamer voor de bandleden. Dat was standaard. Echt geweldig!”

Met z’n allen op de boot

Fred herinnert zich nog veel meer anekdotes uit die hoogtijdagen. Zo kreeg hij het voor elkaar dat de band mocht optreden in dancing Question in Den Burg, Texel. “Echt kicken om de bandvrachtauto de boot op te rijden naar Texel! Kort daarna ging ik ook naar Terschelling toe, waar ik een afspraak had in dancing de Wyp in Midsland. Daar moest je standaard op vrijdag én zaterdag spelen. Dus wij vrijdagochtend al met de vrachtauto op de boot naar Terschelling en pas zondag weer terug naar huis.”

“We speelden jaren lang 100 keer per jaar”

Het leuke was dat er dan minstens 20 fans uit ‘t Kruis meegingen naar zo’n weekend en we sliepen dan allemaal in een jeugdherberg. Je begrijpt wat voor een feest dat was.” Een absoluut hoogtepunt was een optreden in Italië. “Wij waren door het Ministerie van Defensie uitgenodigd om op legerbasis Villa Franca te komen optreden, voor de Nederlandse militairen die daar afzwaaiden. Onze installatie werd door een Hercules vrachtvliegtuig van Defensie overgevlogen en wij als band zaten in het regeringsvliegtuig van minister Joris Voorhoeve. We zijn daar een week lang in de watten gelegd. Heel bijzonder!”

100 optredens per jaar

Op een zeker moment speelde The Crossband door heel Nederland. Dat betekende elk weekend ver weg van huis en gezin. En dan doordeweeks weer aan het werk. “Dat was voor een aantal van ons uiteindelijk niet meer te combineren. Het heeft ook diverse relaties gekost. In die tijd kregen wij ook kinderen, waarbij mijn vrouw grotendeels de opvoeding voor haar rekening genomen heeft. Je had in feite twee banen. Dus dat was de prijs die voor het succes betaald moest worden. We speelden jaren lang 100 keer per jaar dus elk weekend twee à drie keer en soms in één weekend in drie verschillende provincies. Dat was best heftig.”

Popweekend

Na een hele reeks personeelswisselingen hield The Crossband in 2000 officieel op te bestaan. Fred is geruisloos verder gegaan als manager van mAaS, een band geheel bestaande uit oud-Crossbandleden die zo’n 12 keer per jaar optreedt, waaronder Dijk en Waard wethouder John Does. The Crossband treedt sinds een reünie zo’n tien jaar geleden sporadisch op. “Op 4 juni 2000 hielden we een groots afscheidsconcert voor 5.000 man op de ijsbaan ‘t Kruis. Dat gaan wij komende 13 mei nog eens dunnetjes overdoen, al is het Popweekend Dijk & Waard dit jaar verplaatst naar sportpark De Vork omdat de grasmat op de ijsbaan er belabberd bij ligt. Wij zijn er trots op dat we in een ongelooflijke professionele entourage qua podium, licht, geluid en ook nog eens voor zo’n groot publiek mogen optreden. Het unieke is dat wij met exact dezelfde formatie optreden als in die succesvolle periode in de jaren negentig, met Richard Rood op drums, Hans Kerkhof op basitaar/zang, John Hof op gitaar/zang en Moos de Vries op sologitaar/zang. Toetsenist Vladimir Ivanov is helaas in 2019 overleden; zijn plaats wordt ingenomen door Stuart Kerkhof. Verder zit ex-Crossband lid Cor de Vries in de backing vocals. Het wordt een grandioos spektakel dat je niet mag missen! We beginnen stipt om 16.00 uur, dus kom op tijd om niets te missen.”

Heb je nog geen tickets voor Popweekend Dijk & Waard? Reserveer ze via www.popweekenddijkenwaard.nl.

Herinneringen ophalen: The Crossband treedt in zijn meest succesvolle formatie op tijdens Popweekend Dijk & Waard.
Afbeelding