Cool kunst en cultuur zit vol plannen in jubileumjaar

Nieuws
Feest bij Cool kunst en cultuur! Meike, Jos en John (vlnr) vertellen graag over de grootse plannen rond 15 jaar Cool.
Feest bij Cool kunst en cultuur! Meike, Jos en John (vlnr) vertellen graag over de grootse plannen rond 15 jaar Cool. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Cool kunst en cultuur bestaat komend seizoen vijftien jaar. Om dat te vieren wordt aan elk evenement een extra feestelijk tintje gegeven. Te beginnen met Cool Open, de traditionele aftrap van het culturele seizoen die half september op de agenda staat, met door het hele gebouw proeflessen op instrumenten, creatieve workshops, rondleidingen, een pubquiz, voorstellingen en concerten. Woensdagavond 7 juni kregen de vrienden en relaties van Cool alvast een voorproefje van wat het theater komend seizoen allemaal te bieden heeft. De kaartverkoop voor seizoen 2023-2024 is voor hen al begonnen; andere theaterliefhebbers kunnen vanaf 15 juni hun tickets reserveren. 

Vijftien jaar bestaan, dat is best iets waar je even bij stil mag staan. “We hebben ervoor gekozen om dat niet op één moment te doen, maar al onze evenementen, verspreid over het jaar, een extra feestelijk tintje te geven”, vertelt programmeur John Snoek. Bijvoorbeeld tijdens het Nationaal Theaterweekend in januari, waarbij je voor slechts tien euro kunt genieten van een drietal bijzondere voorstellingen. “Dit jaar hebben we ook de Nationale KinderTheaterweek in oktober, met belevingstheater speciaal voor de jeugd van 6 tot 12 jaar. En voor de allerkleinsten is het Peuter- en Kleuterfestival in november inmiddels vaste prik.”

Pareltjes

Het is Cool ook dit jaar weer gelukt om een breed palet aan kunst- en cultuurmakers naar Dijk en Waard te halen. “Grote namen zijn dit jaar onder anderen cabaretiers Herman van Veen, Yentl en De Boer, Daniël Arends, Roué Verveer en balletdanseres Igoné de Jongh. Maar we hebben ook een paar minder bekende pareltjes weten te strikken: The Ruggeds bijvoorbeeld zijn weergaloos goed en spelen over heel de wereld. Joost Oomen is wat mij betreft de grappigste man van Nederland en Circus Boost is ook zeker de moeite waard. Die laatste twee maken deel uit van onze serie Nieuwe Lente, waarvan we er dit seizoen twee hebben: een in de grote en een in de kleine zaal. 

Nieuw op de zondag is de muzikale serie Sunday Tones, waarvoor we internationaal bekende singer-songwriters in diverse genres hebben weten vast te leggen. Beproefde successen als het Cool Comedy Café, Coole Films en Cool’s Jazzclub gaan op herhaling. Ten slotte hebben we enkele bijzondere crossovers geprogrammeerd met lokale gezelschappen. Bij Autumn Nights speelt musicalvereniging Brassica mee en fanfare Hou & Trouw speelt liedjes van Ramses Shaffy met de Vlaamse zangeres Micheline van Hautem.”

Cursusaanbod vernieuwd

Ook het cursus- en lesaanbod van Cool is aangevuld. “Bij ons kun je meer dan twintig verschillende muziekinstrumenten bespelen”, vertelt educatiecoördinator Meike Wilms. “Daarnaast hebben we allerlei andere creatieve en beeldende cursussen. Nieuw is bijvoorbeeld de Tekenklas Kids, voor kinderen van 6 tot 12 jaar, waarbij ze zich diverse technieken en materialen leren eigen te maken. De cursus Muziek voor kleuters (4-6 jaar) is aangepast en bestaat nu uit zes keer een maandelijkse themales. Voor volwassenen hebben we een cursus grafische technieken waarbij je aan de slag gaat met onder meer linosnedes en etsen. En Madelief van Vlijmen gaat met jongeren van 12 tot 18 jaar aan de slag tijdens de cursus Singer-songwriting.”

Cool wil haar leerlingen graag een podium bieden, dus zijn er diverse evenementen waarbij ze hun kunsten tentoon mogen spreiden. Meike: “Tijdens Cool Open laten ze zich zien en horen, maar ook tijdens Cool’s Winter Wonder Walk in december. Wil je op laagdrempelige wijze kennismaken met onze lessen en cursussen, dan ben je van harte welkom tijdens de open dag (17 juni), tijdens de Proefweek in september of tijdens de Proefmaand in januari.”

Nieuwe website

“Ons jubileum vieren we zeker ook samen met onze circa 700 vrienden”, vertelt Jos van Geel, die de rol van interim-directeur op zich heeft genomen omdat directeur Lineke Kortekaas herstellende is na een hersenbloeding. “We beseffen heel goed dat het bijzonder is dat we zoveel vrienden hebben. Het geeft aan dat mensen graag bij ons te gast zijn en zich thuis voelen in Cool. Verder zijn we trots op onze gloednieuwe website met vernieuwd ticketsysteem, en natuurlijk op onze kleine zaal, die al vol in gebruik is maar nog geen officiële naam heeft. Het plan is om die tijdens Cool Open te onthullen. Uiteraard hopen we dat zo veel mogelijk mensen ons jubileum met ons willen meevieren. En heb je zelf iets met het getal 15, bijvoorbeeld omdat je 15 jaar bent, op nummer 15 woont of op rij 15 zit, dan zou er best nog wel eens wat leuks kunnen gebeuren...” 

Het programma voor het seizoen 2023-2024 voor zowel theater als educatie staat inmiddels op coolkunstencultuur.nl.