Midzomerfeest voor ouderen en alleenstaanden in de Stad van de Zon

Nieuws
Deze drie dames namen het initiatief om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
Deze drie dames namen het initiatief om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - De dames Karla Zuurbier, Tilly van Wijnbergen en Reina Venema zijn razend enthousiast over het feit dat op donderdag 3 augustus voor de eerste keer in Brasserie de Zon een midzomerfeest wordt gehouden.

In september van het afgelopen jaar organiseerden deze dames voor het eerst een gezellige middag in Brasserie de Zon. Een initiatief dat ontstond in de huiskamer van Karla. “Ik had wat buren uitgenodigd en gevaagd of er behoefte was aan een soort spelletjesmiddag. Samen met Reina zijn we gaan flyeren en hebben we oproepen geplaatst op Facebook. De eerste middag in Brasserie de Zon waren er slechts vijf bezoekers aanwezig, maar daarna kwam al snel de loop erin. Nu komen er regelmatig dertig of meer bezoekers. Deze middagen zijn voor ouderen en alleenstaanden, maar een leeftijdsgrens hanteren ze niet.”

Bittergarnituurtje

Rond 14.00 uur is de aanvang met een vers kopje koffie met een koekje erbij. Na een gezellig praatje is het tijd voor de spelletjes zoals klaverjassen, sjoelen, keezen, tokken en monopolie. Lekker met een bittergarnituurtje of een ijsje erbij. Rond 17.00 uur is het de hoogste tijd en wordt iedereen bedankt voor zijn gezelligheid.

Het blijkt dat veel ouderen zich sterk eenzaam voelen. Karla: “Bij veel ouderen komt dit meestal door de beperkte mobiliteit en de achtervolging in fysiek en mentaal functioneren. De meeste ouderen komen hier wonen omdat de kinderen hier wonen. Maar de wortels liggen hier niet, juist daarom is het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten, contacten leggen en gezellig met elkaar een praatje maken, elkaar herkennen op straat. Wij houden goed in de gaten wat er onder de mensen leeft wat ze bezighoudt. Als iemand ziek is gaan we op ziekenbezoek maar een kaartje of belletje kan ook al voldoende zijn. Ook gebeurt het regelmatig dat er iemand vraagt om hulp voor een klusje in en om het huis.”

Zomereenzaamheid onder de ouderen, het gevoel hebben dat iedereen leuke dingen doet behalve jij. Daar hebben deze die actieve ouderen een oplossing voor gevonden. Gesloten deuren krijgen zij op een kier.

Midzomerfeest

Om de zomer eenzaamheid te doorbreken organiseren deze dames op donderdag 3 augustus een midzomerfeest. “En dat gaat een geweldige dag worden. Het thema is strand. Als de mensen niet meer zo mobiel zijn en niet zomaar even naar het strand kunnen gaan, dan halen we toch het strand naar ons toe, wat leuke standspullen zoals, zwembandjes, parasols, strandmatjes een waterpistool en de sfeer is gelijk gecreëerd. Een uitgebreid koud buffet staat klaar. Salades, gevulde eitjes, pasta wraps. Dit alles wordt verzorgd door Nellie’s Kitchen.’’

Muziek

Na het koude buffet kunnen de aanwezigen genieten van muziek. Misschien gaan bij sommigen de voetjes van de vloer. Niemand minder dan de Heerhugowaardse volkszanger Joost de Vries laat iedereen meedeinen met zijn prachtige muziek. Na dit muzikale intermezzo is het tijd om ouderwets spelletjes te gaan doen. De sjoelbakken staan klaar, de kaarten zijn geschud en het is tijd om plezier te maken. Iedere winnaar van de spelletjes mag iets uitzoeken van de strandartikelen. “We hopen dat de mensen volop genieten van deze stranddag en dat we iedereen weer mogen ontvangen op donderdag 17 augustus.”

Sponsors bedankt!

Zonder de hulp van de volgende sponsors was dit niet mogelijk geweest: de stichting BIDW, Van Muijen betonbouw, de warme bakker Jos Rood, opticien Griffioen, Snackbar Familie, Tandartspraktijk Toed, Joost de Vries, Nellie’s Kitchen en de belangeloze medewerking van Brasserie de Zon: “Namens alle aanwezigen heel erg bedankt.”