Gezellige kerstlunch in de Rivierenwijk: ‘Komt allen tezamen!’

Nieuws
De kerstlunch in de Rivierenwijk zorgt al jaren voor saamhorigheid.
De kerstlunch in de Rivierenwijk zorgt al jaren voor saamhorigheid. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Voel je je alleen rond de kerst en wil je eigenlijk wel gezellig samen met anderen kletsen en ongedwongen genieten van een lekkere lunch? Vrijdag 15 december organiseert ‘Samen Rivierenwijk’ een supergezellige kerstlunch. “Deelname is gratis. Het is bedoeld om iets positiefs voor de mensen in onze wijk te kunnen betekenen, om mensen even achter de geraniums vandaan te halen” laat mede-organisator Simone Turenhout weten. “Mensen die eenzaam zijn, een krappe beurs hebben, of het moeilijk vinden contact te maken zijn van harte welkom!” 

De kerstlunch vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur in Kindcentrum De Vaart aan de Standerdmolen 2 in Heerhugowaard. Het belooft een verrassende middag te worden. “Leerlingen van De Vaart zullen de middag muzikaal omlijsten. Ik heb een vriend weten te charteren als kerstman en ik ga zelf als elfje verkleed” vertelt Simone. Kortom: “Kom gewoon gezellig langs”. 

De afgelopen jaren werd deze lunch, behalve tijdens de corona, ook georganiseerd. “We vinden het heel leuk het nu weer op te zetten, en dit te doen voor de buurt. De gasten kunnen kiezen uit diverse soepen, broodjes en eitjes. Vorige keer stond ik wel 200 eieren te koken!” Het team van ‘Samen Rivierenwijk’ hoopt op veel opkomst: “Komt allen tezamen!’ is het motto! 

Meer zichtbaarheid 

Door het hele jaar heen is het team actief. “We zijn een enthousiaste buurtbewonersgroep, die méér zichtbaar wil zijn in de Rivierenwijk. En we hebben echt hart voor de wijk.” Simone spreekt namens alle leden van de bewonersgroep. Zijzelf is er, nadat zij gevraagd werd door iemand van MET Dijk en Waard om in gesprek te gaan met de oorspronkelijke oprichter Kees Niesten, “vanzelf ingerold”. “Ik vind het erg leuk om mij hiervoor in te zetten” zegt ze zonder twijfel. “Jaren geleden bakte ik al pannenkoeken samen met iemand uit de straat, ik houd echt van die saamhorigheid.” ‘Samen Rivierenwijk’ bestaat inmiddels uit zo’n zes mensen die nu al een paar jaar samen komen voor diverse projecten. “We hebben bijvoorbeeld ook ‘Samen doen, samen groen’ georganiseerd, een soort tuinproject waarbij samen vogelhuisjes gemaakt werden, maar ook een ‘Landelijke Opschoondag’ om zwerfafval op te rapen.” 

Behoefte aan saamhorigheid 

Simone en de andere leden van de bewonersgroep merken vaak dat mensen wel zeggen dat het ‘goed gaat’ maar eigenlijk toch veel behoefte hebben aan ‘saamhorigheid’ en een gezellig praatje. “Sommige mensen vinden het tegenwoordig al raar als je goedemorgen zegt”, merkt Simone. “Mensen willen het vaak niet laten blijken als ze eenzaam zijn.” Zij en de bewonersgroep willen daar graag verandering in brengen in hun wijk. “Het is van belang dat je niet alleen met de feestdagen samen kan komen, maar het hele jaar!” 

Inspirerende ideeën

Simone: “We vinden het erg belangrijk dat de mensen wéten dat wij bestaan, dat ze ons weten te vinden. Dit is helaas nog niet zo erg het geval.” Ze voegt toe: “We zijn naarstig op zoek naar meer leden. We hebben een hartstikke leuk team, maar we hebben ieder maar twee handen.” Simone en haar collega’s hebben al veel inspirerende ideeën voor de toekomst. Zoals: “Een rommelmarkt op het Kikkerveldje, en een multiculturele maaltijd.” 

Merk je iets op in de wijk? Meld het!

“Als bewoners van de Rivierenwijk ergens tegenaan lopen, kunnen zij dit neerleggen bij ons. Dit kan men op de Facebookpagina ‘Samen Rivierenwijk’ achterlaten. Wij spelen dit weer door naar de gemeente en MET Dijk en Waard, vaak wordt er ook echt wat mee gedaan. Zo is er op 7 december in Buurthuis De Link op de Standerdmolen 8a weer een bijeenkomst waarbij onder meer de gemeente, woningbouw en wijkagenten betrokken zijn. Ons (gedeeltelijke) team zal hierbij aanwezig zijn. De bewoners van de wijk krijgen te horen wat er met hun inbreng is gedaan en wat de gemeentelijke toekomstplannen omtrent die onderwerpen zijn.” Vanuit de gemeente is een klein budget beschikbaar gesteld voor deze kerstlunch en andere activiteiten. 

Eet je een hapje mee?

Geïnteresseerden voor de kerstlunch kunnen zich gratis opgeven via de Facebookpagina ‘Samen Rivierenwijk’ of door een briefje in de bus te doen bij Rijn 22 in Heerhugowaard; geïnteresseerden die zich willen aansluiten bij het team, kunnen dat ook via die Facebookpagina doen. “Het belooft een gezellige middag te worden! Let wel: de lunch is alleen bedoeld voor de mensen uit de Rivierenwijk. Er is ruimte om eventuele dieetwensen op te geven. Indien mensen vervoer nodig hebben kunnen wij daar voor zorgen. Meld je snel aan want er is slechts plaats voor 50 personen” sluit Simone enthousiast af.