50 jaar MHC: een halve eeuw hockey in Heerhugowaard

Nieuws
MHC-voorzitter Arie Tesselaar is trots op wat 'zijn' club in 50 jaar allemaal bereikt heeft.
MHC-voorzitter Arie Tesselaar is trots op wat 'zijn' club in 50 jaar allemaal bereikt heeft. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - MHC Heerhugowaard is een echte familievereniging, waar je al vanaf 4 jaar met de Funkeys kennis kunt maken met de hockeysport en waar je tot dik in de 70 nog mee kunt draaien met trim- en knotshockey. “Ik zit zelf denk ik al zo’n 25 jaar in hetzelfde team”, vertelt voorzitter Arie Tesselaar. En waarom zou je ook niet blijven hockeyen als je ouder wordt? Je blijft fit en je speelt samen met goede vrienden. MHC bestaat dit jaar 50 jaar en daar mag best even bij stilgestaan worden. Want het vraagt doorzettingsvermogen en ook ‘n beetje lef om in een voet- en handbalbolwerk als Heerhugowaard een heel nieuwe sport te introduceren!

Het was Annemieke Douwma die 50 jaar geleden de aanzet gaf tot de oprichting van de Mixed Hockey Club Heerhugowaard. Zij woonde in de Schilderswijk in Heerhugowaard, maar moest naar Alkmaar uitwijken om haar favoriete sport te kunnen uitoefenen. “Toen ze eind 1973 Sportshop Van Beek binnenliep aan het Berckheideplein en vroeg naar hockeymaterialen, ontdekte ze dat de winkel die niet had omdat er geen hockeyvereniging in Heerhugowaard was”, vertelt Arie Tesselaar. “Nog dezelfde dag besloot ze samen met Van Beek om een hockeyclub op te richten. Annemiek hing een briefje op in de winkel met een oproep, er verscheen een artikel in de krant en Van Beek, lid van de Sportraad, mobiliseerde zijn netwerk om de gemeente in actie te laten komen.” 

Thuishonk

Deze inspanningen leidden al snel tot 14 enthousiaste aanmeldingen en op 8 januari 1974 werd MHC officieel opgericht. “In het begin was het schipperen, want we hadden nog geen vast thuishonk. Sportpark De Vork was nog in de ontwerpfase, maar er was al wel rekening gehouden met twee velden voor een mogelijke hockeyvereniging. Totdat die gereed waren, werd in eerste instantie getraind op gravel op de plek waar nu het parkeerterrein en de jeu-de-boules vereniging zijn gevestigd. Voor de eerste competitiewedstrijden in het seizoen 1974-1975 werd een veld beschikbaar gesteld op het terrein van Reiger Boys dat toen nog zat aan de Beukenlaan, waar nu de Waardergolf staat.”

Houten keet

Gedurende de eerste 10 jaar was de club in ontwikkeling. De gemeente zorgde voor een accommodatie met velden en kleedkamers op fase 2 van De Vork, waar MHC nu nog steeds zit. Het eerste clubhuis was een houten keet op de plek van de huidige parkeerplaats. Dat voldeed aanvankelijk, maar doordat de club groeide werd de behoefte aan een knap clubhuis groter. Omdat daar wel zo’n 200.000 gulden voor nodig was, werden allerlei acties op touw gezet om geld in te zamelen. Dat zo gewenste clubhuis kwam er in december 1981. Dankzij steun van de gemeente en inzet van de leden werd vijf jaar later het eerste kunstgrasveld aangelegd. Een verhuizing naar de plek waar nu Reiger Boys zit, werd afgewend, maar toen het ledenaantal aan het begin van de 21e eeuw flink toenam ging het verouderde clubhuis wel stevig op de schop. Arie: “De afgelopen vijftien jaar hebben we een hoop weten te realiseren. In 2010 kwam er een tweede kunstgrasveld, dat we delen met korfbalvereniging Apollo en twee jaar later werden nieuwe kleedkamers gebouwd. Het clubhuis werd in 2013 volledig gerenoveerd, de keuken hebben we vorig jaar geheel vernieuwd. Ook werden in 2021 twee nieuwe velden - een waterveld en een zandveld - geopend. Inmiddels zijn we de duurzaamste vereniging van Dijk en Waard, met zonnepanelen op het dak en overal LED-verlichting en daar zijn we heel trots op.”

Familievereniging

Hoewel er periodes zijn geweest waarin flink geïnvesteerd is in prestatiehockey en de Dames 1 momenteel fier aan de leiding gaat in de vierde klasse A, is MHC toch vooral een familievereniging. Een plek ook waar menig relatie zijn oorsprong vond. “Hockey is in deze regio niet zo sterk geworteld als bijvoorbeeld voetbal en handbal”, legt Arie uit. “Om hockey bekender te maken en nieuwe leden te werven hebben we de publiciteit opgezocht en stonden we met kraampjes op de markt en in Middenwaard. Sinds 2004 verzorgen we clinics met hockey-internationals; onder anderen Teun de Nooijer, Kim Lammers en Taeke Taekema zijn hier geweest om de jeugd te enthousiasmeren. Ook organiseren we evenementen voor jong en oud om leden aan de vereniging te binden. Toernooien, feestjes en de jaarlijkse kampeernacht voor de jeugd zijn ook nu nog een doorslaand succes. Onze vrijwilligers zetten we elk jaar in de spotlights tijdens de Vrijwilligersdag. Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat je als ouder actief betrokken was bij de vereniging van je kind, is dat tegenwoordig niet meer voor iedereen het geval. Die extra inzet en betrokkenheid van ouders hebben wij ook gewoon keihard nodig om de vereniging draaiende te houden. Met name het invullen van structurele posities en bestuursfuncties is lastig, terwijl het zulk leuk en dankbaar werk is.”

Nieuwe leden

MHC staat er 50 jaar na oprichting prima voor. De club is financieel gezond, maar er mogen best nog wel wat leden bij, vindt Arie. “Vlak voor corona hadden we zo’n 450 leden, toen zaten we op ons hoogtepunt. Maar er zijn er best veel afgehaakt. Vooral jongens, daar moeten we echt meer aan trekken. Dat is een trend die je in het hele land ziet. Ons ideaalbeeld is een gelijke verdeling tussen jongens en meisjes, dus willen we hockey weer aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld door alternatieve vormen aan te bieden als 5 tegen 5, 7 tegen 7 of beachhockey of samenwerken met andere verenigingen. Wij hebben de afgelopen 50 jaar al aangetoond dat we veel kunnen bereiken als we de schouders er maar onder zetten!”

Het jubileumfeest heeft inmiddels plaatsgevonden en aan het einde van het seizoen wordt nog een zomerfeest gehouden. Tussendoor organiseert MHC nog veel meer leuke activiteiten. Een overzicht vind je op www.mhcheerhugowaard.nl.