Buongiorno Italia! Han Fortmann al 30 jaar op uitwisseling naar Italië

Nieuws
Mara en 'haar' Italiaan in Milaan
Mara en 'haar' Italiaan in Milaan (Foto: Mara Makraki)

HEERHUGOWAARD - Het Han Fortmann, onderdeel van het Trinitas College Heerhugowaard, bestaat dit jaar 50 jaar. Al 30 jaar gaat heel vwo5 (in totaal dit jaar vier klassen) op uitwisseling naar het mooie Italië. Verspreid over vier Italiaanse scholen bij Milaan en Padua: wat een avontuur!

“Onze leerlingen gaan ieder een week in november naar een Italiaans gezin en naar de Italiaanse school met ‘hun’ Italiaan”, vertelt docente Rosanne Langerijs. “De week zit vól culturele bezoeken in de omgeving, een volleybalwedstrijd én er is een filmproject, waarbij de Italiaanse en Nederlandse leerlingen samenwerken aan de productie van een korte film. De Italiaanse leerlingen komen in maart terug en zijn dan ónze gasten in de Nederlandse gezinnen. Wij laten hen van alles van de Nederlandse cultuur ontdekken en houden een echte Oscaruitreiking tijdens de Filmfinale aan het einde van de week! Deze uitwisseling is mede tot stand gekomen door subsidie van Erasmus+. 

Dit is natuurlijk een ervaring die je in je leven niet zo snel meer zal vergeten! Eén van de belangrijke aspecten van een uitwisseling is, naar onze mening, juist gelegen in het ontwikkelen van sociaal gedrag binnen bepaalde codes, en het onderkennen van culturele verschillen daarin. Zo valt het onze leerlingen vaak op, dat er in het buitenland strenger met leerlingen wordt omgegaan op de school én in het gezin. En tóch is het vaak onwijs gezellig. Dat blijkt wel uit de vele verzoeken die wij ontvangen van leerlingen uit de zesde, of ze niet nóg een keertje mee mogen…”

Ervaring om nooit te vergeten

Vwo5-leerlinge Mara Makraki schreef onderstaand verslag van de uitwisseling: ‘Na een vijftien uur lange busreis riep één van de docenten om dat we over enkele minuten aankwamen bij de school in Vimercate, Italië. Toen kwamen de zenuwen wél een beetje, want we hadden de Italianen natuurlijk nog nooit ontmoet, alleen online gesproken. De Italiaanse leerlingen stonden samen met hun ouders op hun school met spandoeken op ons te wachten. Het was raar om bij vreemde mensen in de auto te stappen, maar ze waren heel chill. Na een heerlijke lasagne te hebben gegeten heeft het gezin mij de omgeving laten zien. ‘s Avonds zijn we met een groep Italianen en hun Nederlandse gast een aperitief gaan halen. Een drankje met een hapje. Superleuk georganiseerd door de Italianen! We hebben die week in Italië leuke activiteiten ondernomen, zoals het bezoek aan Milaan, Verona en Monza. Ik vond vooral Milaan en Verona mooi en indrukwekkend. Ik vraag me nog wel steeds af hoe die Italianen zo slank blijven, want ik heb nog nooit zoveel chocolade en koekjes gegeten als deze week!

Na een geslaagde week in Italië kwamen de Italianen vorige week naar onze school in Nederland. Superleuk om elkaar weer te zien! Ook wij hebben ons land laten zien, door te schaatsen bij De Meent in Alkmaar, musea in Amsterdam en Amersfoort. De Italianen zeiden dat ze konden fietsen, maar qua tempo mogen ze nog wel even blijven oefenen, haha! De uitwisseling was absoluut een onvergetelijke ervaring! Ik had dit niet willen missen.’